Nyheter - Utenriks:
TILBAKE TIL.....UTENRIKS 2006    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Hvordan hoppe etter Wirkola

Kiis Fm i Los Angeles måtte erstatte morgenshowet til verdensberømte Rick Dees. Det var ikke enkelt.


BILDE: Dennis Clark FOTO: Radiodays.dk

RADIONYTT.NO - 24.03.06 - KYRRE DAHL
Etter 22 år som morgenvert forsvant verdensberømte Rick Dees fra morgenshowet til Kiis Fm i Los Angeles. Det å erstattet en så markert skikkelse, var som å hoppe etter Wirkola. Ikke enkelt med andre ord, og i løpet av fire måneder var Kiis Fm`s morgenshow nede på en 12.plass i LA. Dennis Clark fra Clear Channel var og er produsent for morgenshowet. Han fortalte historien slik på Radiodays sist helg:

Kiis Fm prøvde først å sette inn en ny morgenvert inn i den samme produksjonen som tidligere. Det vil si Rick Dees morgenshow fortsatte, bare programlederen ble skiftet ut. Clark hentet inn Ryan Seacrest, som er kjent i USA som programleder for "American Idol", og hadde tidligere radioerfaring. Det fungerte mildt sagt dårlig. Etter bare noen få måneder raste lyttertallene.

Da begynte for alvor prosessen med å evaluere morgenshowet, og en av de tingene man oppdaget, som man ikke hadde ventet, var at morgenshowet egentlig var gammeldags og hadde gått ut på dato. Til tross for at Rick Dees var kjempepopulær ifølge lyttertallene, hadde lytterne begynt å gå lei av han og hans måte å gjøre ting på. Mange hørte på av gammel vane, og når det kom inn en ny morgenvert, ble lytterne enten sure fordi Rick Dees ikke var der, eller de syntes at det nå var på høy tid å se etter andre kanaler å høre på.

I løpet av 22 år har det skjedd svært mye i verden. Blant annet er det kommet inn en helt ny generasjon av radiolyttere. En rekke nye tekniske ting er dukket opp, blant annet internet og Ipod. I tillegg har Morgen-TV nå overgått radio i USA. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at grunnen til at folk valgte TV istedet for radio, blant annet var at de fikk faste poster til faste tider, og at de hele tiden var flinke til å forteller folk hva som kommer. Men, den aller viktigste forskjellen ifølge Clark er at dagens lyttere ( de yngre voksne ) vil være en del av et community. Altså radioen er en del av livet. Programlederne skal altså snakke med dem, ikke til dem. De gamle "radiostjernene" er iferd med å forsvinne.

Dessuten er lytterlojaliteten død, sa Clark på Radiodays. I våre dager har de fleste ikke bare en, men flere kanaler de hører jevnlig på, i tillegg til at tiden også brukes på internett, flere tv-kanaler, Ipod etc... Det er derfor viktig å hele tiden snakke om det som engasjerer lytteren, og ikke minst viktig å holde seg orientert om hva det er som engasjerer lytteren. Lytterne er også blitt smarte! De skjønner f.eks når programlederne leser ting som ikke engasjerer dem, og det reagerer lytterne negativt på. I tillegg var de lei av dårlige promotions, d.v.s konkurranser med innhold og eller premier som ikke fenget dem. Og det kanskje viktigste av alt. De er lei av programledere som skravler om ingenting. "Get to the point!", sa Clark og viste fram en Mixmaster undersøkelse der man tydelig så hvordan lytterne falt av når programlederne skulle starte en konkurranse og istedet begynte å slarve i en 30 sekunders bisetning. Samme undersøkelse viste forøvrig at interessen steg kraftig når trafikkmeldingene kom.

I Kiis Fm går derfor nå alt som sendes, både musikk, promotions og det verbale gjennom et filter: Fun, Girls and local. Dersom historien ikke passer til filteret blir den bannlyst. Dette skal sikre at lytteren alltid får noe som interesser dem. Clarks oppfordring til alle som jobber i radio er "stay fresh, don`t age yourself". Følg med på trender når det gjelder musikk og livsstil. Du må vite hva som engasjerer de du snakker med. For å gjøre historien kort, er nå Kiis Fm med Ryan Seacrest det mest populære morgenshowet i LA.

Denne uka setter radionytt.no fokus på trender og utfordringer i radiobransjen i Europa og resten av verden. Kilden til denne artikkelen er hentet fra Nordens største radiokonferanse, Radiodays, som gikk av stabelen i København sist helg.

SE OGSÅ:

  • Capital slår tilbake med færre reklamer
    Hvordan det kan lønne seg å spille færre reklamer, og vil dette gi Capital førsteplassen tilbake?

  • La radioen bli en del av lytternes livsstil
    Hvordan Heart Fm klarte å bli nummer en i London etter at Capital var suverent størst i nesten 30 år.

  • Annerledes radio med suksess
    Jack Fm-stasjonene gjør det motsatte av alle andre, og har dermed blitt det mest suksessfulle formatet i USA på 25 år.

  • En bransje i sterk endring
    Nordens største radiokonferanse, Radiodays, ble gjennomført i helgen.




  •  Se også:

    ENGLAND: Capital slår tilbake med færre reklamer
    24.03.06

     Søk i Radionytt:


    powered by FreeFind

     Nyhetsbrev

    Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

    NYHETSBREV

     Tips oss:

    Har du et nyhetstips?

    Post@radionytt.no