Annonse

Sverige: Obligatorisk med DAB i bilen

20.06.2022 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

Som et av de siste landene i EU innfører også Sverige påbud om digital kringkasting i alle nye biler.


Foto: Pixabay

Siden 3. juni må alle nye biler som selges i Sverige være utstyrt med mottaker for kringkastet digitalradio. I praksis betyr dette at de må kunne ta imot DAB-signaler.

Regelen er skrevet inn i en forskrift i forbindelse med innføringen av en europeisk forordning om digital kommunikasjon, melder radionytt.se.

Sverige er et av de siste landene som innfører denne forskriften, etter at EU i 2018 besluttet at alle land skulle innføre regler om digital kringkasting i bil.

Regelen har ikke tilbakevirkende kraft og biler som har vært på markedet før regelen trer i kraft trenger ikke å etterinstallere DAB.

Slik lyder forskriften: - En bilradiomottagare, som har byggts in i en ny personbil eller en ny buss som släpps ut för försäljning eller uthyrning på Europeiska unionens inre marknad, ska kunna ta emot och återge åtminstone radiotjänster som tillhandahålls via digital markbunden radiosändning.

I Sverige er dekningen lavere og bruken av DAB er mye lavere enn i Norge. Samtidig har mangel på DAB i bil også i Norge vært et hinder i utbredelsen av DAB. Dette får ingen konsekvenser for Norge, her selges de aller fleste nye biler med DAB uansett.

EU-regelen om DAB i bil får heller ingen konsekvenser for de som hører på FM i Europa, ettersom så og si alle biler selges med FM-mottakere. FM er fortsatt den mest brukte distribusjonsformen for radio i Europa.

  • Mer om: Utenriks - Arkiv

  • Følg oss:     -  RSS:

    Annonse