Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

NRKs virkelighetsoppfatning når det gjelder DAB

...Aldri har jeg gitt ut en rapport som har skapt så sterke reaksjoner ... Kommentar skrevet av Sverre Holm, professor, Universitetet i Oslo

KOMMENTAR - 28.03.07 - REDAKSJONEN


Aldri har jeg gitt ut en rapport som har skapt så sterke reaksjoner som da ”Lydkvalitet i DAB digitalradio” kom ut 30. januar. NRKs sendesjef skriver på Radionytt.no 5. mars og i Teknisk Ukeblad nr 10 at den ”må endres på vesentlige punkter” og NRKs radiosjef sa i VG (11.3) at den ”bør trekkes tilbake”.

NRKs kritikk bygger på en kurve som viser at lydkoderne i dag skal ha så mye bedre kvalitet enn på 90-tallet. Kurven har de konstruert selv ut fra forskningen til den kanadiske forskeren Dr. Gilbert Soulodre. NRK sier så at ”Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo tillater seg å legge fram valideringer i konflikt med verdens mest anerkjente forsker på området.”

Dette var en såpass drøy påstand at vi ringte Dr Soulodre for å finne ut hva konflikten skulle bestå i. Han ble overrasket over å se NRKs sammenstilling av sine gamle og nye resultater og han sa at de ikke kan legges oppå hverandre med mindre testene var designet for å være like. Dette er ikke tilfelle her da testen fra 1998 var laget for å avsløre egenskapene til koderne og inneholdt vanskelig lydmateriale som rene toner. Testen fra 2004 inneholder mindre kritisk materiale som er typisk for kringkasting, bl.a. talesignaler som er spesielt enkle å kode.

DAB ved lave bitrater er meget følsomt for typen av lydmateriale så det NRK kaller DAB2000 og DAB2004 kommer alt for godt ut i forhold til det de kaller DAB1995. Figuren som NRK har konstruert uten å konsultere Dr. Gilbert Soulodre gir derfor et overdrevent inntrykk av forbedring av koderne. Ytterligere detaljer om dette er sendt NRK i eget brev.

Uavhengig av dette bygger UIOs rapport på lytting på musikk sendt over dagens beste kodere og oppdagelsen av at stereobildet var forringet. Derfor skrev jeg et innlegg som het ”DAB – fortsatt best i mono” i Dagens Næringsliv før jul – før det var foretatt en eneste måling.

DABs stereokoding fungerer som en bil med fire gear, og målingene viser at stereoproblemene kommer av at den må ned i det laveste gearet ved 128 kbit/s. Dette er siste gear før koderen gir opp og går over i mono. Da er høyre og venstre kanal så og si like for all lyd over 3 kHz. Undersøkelsen er gjort på flere DAB-tunere, fra billig til toppklasse. Mer informasjon kan finnes på http://www.ifi.uio.no/~sverre/DAB/

Hovedpoenget i rapporten er altså at det ikke er vanskelig å høre og forklare problemer med lydkvaliteten selv når det på sendersiden brukes de mest raffinerte lydkoderne. Noen eksempler er:
 • Moox sendes på 80 kbit/s i mono og har ikke diskant over 11 kHz. Dette må være første musikkstasjon i mono siden 1975 her i landet.
 • P3 og P4Bandit går på 128 kbit/s og har øvre grense på ca 14 kHz
 • Alltid Klassisk sendes på 160 kbit/s og kutter ved 15 kHz

  Til sammenligning kutter FM ved 15 kHz, men har best kanalseparasjon av alle. Særlig Moox, men også P3 og P4Bandit vil oppfattes som at diskanten høres gjennom en ullsokk. Skal man lytte på disse stasjonene i stereo så er det for tiden bare Alltid Klassisk som det er verdt å høre på over DAB. Men lydkvaliteten er ikke bedre enn over FM med signal fra kabel eller god antenne. De andre stasjonene kommer bedre ut over FM (P3) eller internett/satellitt.

  NRK har kommentert at øvre diskantgrense ved 160 kbit/s vil økes etter som produksjonskjeden blir modernisert. Men hvis det skal sendes mer diskant så må kapasiteten tas fra noe annet, f.eks. ved at kvaliteteten i stereo kan komme til å lide enda mer også der.

  Det er beklagelig at DAB ikke er bedre enn dette, selv om DAB har klare fordeler ved mobilt mottak. Men nå må DAB-nettet sies å være underdimensjonert i forhold til kravet om anstendig lydkvalitet og jeg setter spørsmålstegn ved om problemene med lydkvalitet er særlig godt forstått i NRKs ledelse.

  Rapporten som NRK liker så dårlig har forøvrig det fremste forumet for studier av lyd i verden, Audio Engineering Society, funnet så interessant at de vil ha den presentert på sin 31st AES International Conference i London i juni med tittelen "Audio quality on the air in DAB digital radio in Norway". •  Se også:

  Norge trenger mer DAB!
  09.03.07

   Arkivet:

  Kommentar-arkiv
  Les tidligere kommentarer

   Søk i Radionytt:


  powered by FreeFind

   Nyhetsbrev

  Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

  NYHETSBREV

   Tips oss:

  Har du et nyhetstips?

  Post@radionytt.no


   TVNytt.no: