Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Telenor's nye IP-nett vil fremme nettradio

.....Telenor's nye IP-nett er en milepæl for slike nettverk med støtte for multikasting.....

KOmmentar skrevet av Øyvind Nondal er primus motor i nettradiotjenesten Norsk Tuner

KOMMENTAR - 19.12.06 - REDAKSJONEN
Det er ikke direkte løgn når NRK sier at gamle DAB-radioer kan brukes med DMB. Dette tilbudet gjelder imidlertid kun om NRK sender dobbelt opp med MP2 og AAC på samme tid, til en av teknologiene settes til side. Dette dem på fotballspråket kaller helgardering.

Vil NRK sende dobbelt opp med AAC og MP2 krever det ekstra kapasitet som går på bekostning av direktesendt video som er tilgjengelig i DMB eller andre radiokanaler i sendenettet. NRK vil før eller siden kutte ut MP2 og satse på AAC slik BBC i Storbritannia gjør og dermed vil de DAB-radioene som er solgt i dag måtte kastes.

Digitalradioutvalget forvirrer litt og sier for eksempel at AAC er lydsporet til video i DMB. Slik er det imidlertid ikke. AAC kan kjøres alene for radiokanaler. AAC vil gi betydelig høyere lydkvalitet enn MP2 som brukes i DAB, men dette er likevel ikke fremtidens radio.

Jara som bygger Telenor's nye IP-nett har en plan fra 2005-2009 som inkluderer multikasting som gjør det enklere å distribuere bredbåndstv og nettradio. For 5 år siden var verken nettradio eller multikasting nytting på grunn av den lave båndbredden som var tilgjengelig. Du kan ikke høre på radio eller se TV over ISDN i god kvalitet. I dag kan alle høre på nettradio eller se TV over internett.

Nettradio er den beste teknologien. Ulempen i dag er manglende rekkevidde for WLAN som gjør at nettradio ikke kan brukes i bil eller i hytter høyt på fjellet. Telenor's nye IP-nett er en milepæl for slike nettverk med støtte for multikasting. Forruten å kunne lytte på alle radiokanalene i landet, hvor som helst i landet - vil et WLAN nettverk åpne for å lytte på musikk fra datamaskinen eller nettverksharddisken hjemme når du kjører bil.

DAB-pådrivere mener at det ikke er viktig at folk må kaste en radio etter noen år. For de fleste er det ventet at en radio har en levetid på 10 år eller mer - som med TV. En radio er ikke en forbruksgjennstand som må kastes hvert tredje år for å kjøpe en ny, med støtte for annen teknologi. Dessuten lever ikke radiomarkedet i Norge 10 år med DAB.

I Tyskland er det solgt maksimalt 10 000 DAB-radioer. Av de 51 000 radioene som ble solgt i fjor i Norge gikk nesten 50% som julegaver til egne ansatte i digitalradioutvalget eller ble kjøpt opp for å skape kunstige salgstall. Trukket fra alle radioene som gis bort i konkurranser på internett og i ukeblader er det relativt få DAB-radioer i Norge.

Ulikt DAB og DMB kan nettradio oppgraderes over internett til enhver tid for å støtte nye formater. Den som lytter på nettradio vet ikke hvilken teknologi kanalen sender med, det er ikke viktig. I nettradio er det kun kanalnavn og land som spiller en faktor. Her i Norge sender nå 150 radiokanaler med nettradio og tilsammen 220 med On Demand tilbud (som podkasting).

*Øyvind Nondal, Norsk Tuner*

Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet Se også:

Sannheten om DAB
15.12.06

 Arkivet:

Kommentar-arkiv
Les tidligere kommentarer

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no


 TVNytt.no: