Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Sannheten om DAB

For en DAB-kritiker er det rørende å lese i DN at NRK's radiosjef nå plutselig innrømmer at DAB, ikke har så god lyd lenger.


Per Morten Hoff er generalsekretær i IKT-Norge

KOMMENTAR - 15.12.06 - REDAKSJONEN
For en DAB-kritiker er det rørende å lese i DN at NRK's radiosjef nå plutselig innrømmer at DAB, ikke har så god lyd lenger. Til DN uttalte Vassasen følgende: " Dette med CD-kvalitet er alle gått bort fra. Det ble nok skrevet i den første digitale rus." Rusen har tydeligvis vart lenge, for siden DAB så dagens lys og frem til ganske nylig har jo DAB's glimrende lydkvalitet blitt fremholdt av både NRK og P4. I Digitalradiorapporten skrevet av bl.a NRK og P4 i desember 2005 står det: "DAB kan mottas med god lyd i hele sitt dekningsområde. " Det er nettopp dette som er blitt grundig tilbakevist av professor Sverre Holm i DN 30.11.

Videre har DAB på NRKs, P4's og Norkrings hjemmeside blitt karakterisert som krystallklar lyd i CD-kvalitet." Men det stemmer tydeligvis ikke lenger. I England felte Advertising Stands Authority 5.10 2005 dom over radiostasjonen Switchdigital Ltd. De hadde markedsført sine DAB-sendinger som " crystalclear sound and distortion free." markedsdomstolen slo fast at så ikke var tilfelle og forbød DAB-aktørene å bruke begrepet krystallklar lyd om DAB-sendinger.

I et leserinnlegg i Dagbaldet 11.1.2006 skriver P4's Danielsen: " Det er feil slik Hoff hevder at en dom i England ikke gir anledning til å markedsføre DAB som kvalitetslyd. Dommen konstaterer tvert imot at DAB leverer nettopp crystal clear lyd." Danielsen fulgte kanskje dårlig med i engelsktimene på skolen, siden det faktisk falt dom i saken, og man ble nektet å bruke begrepet krystallklar lyd og lyd av CD-kvalitet om nettopp DAB-lyd. Det er kanskje ikke så rart at artister og opphavsmenn er blitt bekymret over den manglende lydkvaliteten i DAB-sendingene. Det går rykter om at mange ledende artister vil stille seg bak et opprop for å kreve bedre digital radiolyd.

Jeg er glad for at rusen er over og at ærligheten har tatt over hos DAB-aktørene. Det har den tydeligvis også gjort når det gjelder den kapasitet som DAB kan gi oss, og som sterkt innvirker på nettopp lydkvaliteten. P4 skrev følgende til Medietilsynet i forbindelse med lanseringen av P4 Bandit: "Det er et faktum at markedets krav til kvalitet har økt og kringkasternes muligheter for å utvikle tilbudet innenfor dagens kapasitet er minimal. Som påpekt er kapasiteten P4 disponerer for liten til å levere mer enn en DAB-kanal." En ganske oppsiktsvekkende uttalelse fra P4 som i media har sagt at vi har mer enn nok plass og lyd av CD-kvalitet i DAB-nettet i Norge. Sannhetens øyeblikk har tydeligvis kommet over DAB-aktørene.

At Giske ikke vil gripe inn mot den dårlige lyden i DAB, er forstålig, men på pressekonferansen 22.11 ble følgende presentert av Kulturdepartementet: " Dab er utviklet med det formål å få sendt digital radio med bedre lydkvalitet enn analog radio, og samtidig kunne utnytte sendenettet bedre." Det er også ganske oppsiktsvekkende at i et avisinnlegg skriver NRK's radiosjef:" I områder hvor de digitale signalene gir dårligere mottak, vil ikke alle kunne oppleve krystallklar lyd." Nei det har jeg da merket, men dagen etter skriver adm. Dir i Norkring: " FM blir dårligere jo lenger vekk senderen er fra mottakeren. For DAB er virkeligheten en annen." Norkring mener altså i motsetning til NRK at DAB-signalet ikke påvirkes av avstand fra senderen. Forstå det den som kan?

Den engelske websiden Digitalradiotech.co.uk skriver følgende om situasjonen i Norge: "NRK has suggested that it will stick with the old DAB-system, despite sales having been low in Norway. The claims to come from NRK seem to be more to do with professional pride of a handful of senior people at NRK, and they just can't bear to admit that they were wrong to adopt a dead-end system so late in the day"

mvh
Per Morten Hoff

Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet Se også:

Vil lytterne ha DAB?
15.11.06

 Arkivet:

Kommentar-arkiv
Les tidligere kommentarer

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no


 TVNytt.no: