Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Vil lytterne ha DAB?

Det diskuteres DAB så blodet spruter for tiden. Man kan diskutere lydkodinger og tekniske detaljer så mye man vil, men hva med innholdet? Redaktøren kommenterer

KOMMENTAR - 15.11.06 - KYRRE DAHL
Den siste gnisten i DAB-krigen ble tent da meldingen kom om at World DAB Forum, nå World DMB Forum, hadde gått inn for en ny og bedre lydkoding for DAB. Norge vil fortsatt bruke den gamle og dermed dårligere lydkodingen. Det er i seg selv merkelig at man tviholder på en gammel teknologi fra 80-tallet, men det store spørsmålet er om lytterne bryr seg i det hele tatt? Gir DAB lytterne det de ønsker seg?

Et av hovedargumentene som brukes for å få lytterne over på DAB er lydkvaliteten. Det er riktig at DAB gir muligheter for god lydkvalitet, men i de fleste tilfeller ofres kvaliteten for å få flere kanaler. Slik systemet fungerer i dag kan du ikke både ha god kvalitet og mange kanaler.

Grunnen til at det har blitt slik er at lytterne er mer opptatt av å ha flere kanaler å velge mellom. Tilgang til en rekke nye kanaler trekkes alltid frem som suksessfaktor nr. 1 for DAB i Storbritannia. Slik er det ikke i Norge. På dagens DAB er det stort sett bare NRK og P4. De fleste av kanalene er også tilgjengelig på FM. De eneste kanalene du kun får på DAB er den ukjente kanalen Moox Live, noen få sære NRK-kanaler og rockekanalen P4 Bandit, som startet 1. november.

Det er samtidig en rekke kanaler du IKKE får inn på DAB. Bor du i Oslo vil du fort savne stasjoner som Radio 1, The Voice, Kanal 24, Energy, Radio Nova eller Radio Sentrum. For ikke å glemme utenlandsk radio. Det foreligger ingen konkrete planer for når Radio 1 og andre lokalradioer kommer på DAB. Kanal 24 kommer på DAB først i mai neste år. Utenlandsk radio kan du glemme.

Den nye lydkodingen som er vedtatt av World DMB Forum vil kunne gi plass til langt flere kanaler og andre datatjenester. Den vil, kort fortalt, gi fire ganger så mange radiokanaler og/eller bedre kvalitet på signalene. Men, det spiller ingen rolle, fordi man i Norge tviholder på den gamle standarden. Dette kan i seg selv skape problemer, slik IKT-leder Per Morten Hoff advarer om. Slik det ser ut nå blir Norge ett å få land som vil fortsette med denne gamle teknologien og da er det tvilsomt om produsentene i lengden gidder å lage apparater kun for Norge.

Men, det som egentlig er interessant er at hele denne debatten trolig er bortkastet. Hvorfor? Fordi det til syvende og sist er lytteren som bestemmer! Vi går mot en fremtid der lytteren forlanger å få høre det han vil når han vil og hvor han vil. Den ellers ganske enkle teknologien Podcasting har blitt populært fordi lytteren kan få med seg favorittprogrammet sitt når som helst. Ipod gir uendelige muligheter når det gjelder musikkvalg. Da holder det ikke å friste med en DAB-radio som bare har noen få ekstra kanaler og ingen som helst mulighet for Interaktivitet! Du kan ikke engang måle hvor mange som hører på!

Internett derimot er i sin natur interaktivt, det er allerede mer enn 100 norske radiokanaler på nettet og en million radiomuligheter internasjonalt. Og, med trådløst bredbånd er kapasiteten ikke lenger noe problem.

Ifølge Digitalradioutvalget er det ikke marked for mer enn 30 kanaler i Norge. I de fleste storbyer i verden er det flere enn 30 stasjoner bare på FM-båndet, f.eks i Roma der man kan velge mellom mer enn 90 kanaler på FM. Det betyr at det er mer enn nok plass på FM-båndet til alle kanaler som man mener vi trenger på DAB i Norge. Alle mennesker har en FM-radio, og så og si alle har en tilkopling til internett. Lyden på DAB er ikke noe å skryte av. Tilbudet er begredelig og Internett gir lytteren de mulighetene de ønsker. Dermed trenger vi ikke DAB!

Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet

 Se også:

Radiodager har kommet for å bli!
25.10.06

 Arkivet:

Kommentar-arkiv
Les tidligere kommentarer

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no


 TVNytt.no: