Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

DAB: Ulik Tolkning

- I MEDIA FORTELLER NRK OG P4 AT NÅ KOMMER DAB FOR FULLT ETTER GISKES PRESSEKONFERANSE PÅ ONSDAG. DET SYNES JEG ER EN MERKELIG TOLKNING. LESER MAN DIGITALRADIORAPPORTEN ER DE ØNSKER SOM P4 OG NRK YTRET DEN GANG SVÆRT LANGT UNNA DET SOM BLE FASITTEN FRA GISKE . DET ER INGEN TVIL OM AT GISKE MANØVRERER DYKTIG I ET VANSKELIG FARVANN:


Per Morten Hoff er generalsekretær i IKT-Norge

KOMMENTAR - 24.11.06 - REDAKSJONEN
Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at P4 er så fornøyd, for meg ser det ut som de er en taper, men Danielsen og Co taler jo stadig med to tunger så det er vi vel i ferd med å bli vant til. Noen betraktninger:

P4 har bedt om forlengelse av sin digitale konsesjon til 2020. Dette etterkommes under forutsetning av P4 påtar seg å videreføre programforpliktelsene i inneværende analoge radiokonsesjon fram til sluttdato for den digitale konsesjonen.

Dette innebærer at P4 må følge programforpliktelsene i sin analoge FM konsesjon. Dette er relativt strenge krav, (ref. advarsler fra Medietilsynet) Og de har jo gitt uttrykk for at dobbeltdistribusjon er svært kostbart. Nå har P4 mot sitt ønske fått lagt alle eggene i en kurv.

Hvis da P4 får mange advarsler, risikerer de å miste BÅDE FM og DAB, men det får vi håpe er lite sannsynlig. Men de har lagt seg laglige til for hugg. P4 har også anmodet om utvidet kapasitet i riksblokka. Dette imøtekommes ikke. Det må være en gedigen nedtur for P4. Nå er de stuck med dårlig kapasitet og dårlig lyd.

P4 trengte sårt denne kapasiteten til sin "ekstra" kanal P4 Bandit. Nå risikerer P4 og Radio 2 Digital bøter fordi P4 bandit har brukt kapasitet fra Radio 2 Digital. Det er en hard krig fordi Radio 2 Digital IKKE vil vedkjenne seg noen form for avtale mellom P4 og Radio 2 Digital.

Hvis P4 må opprette flere kanaler, må de søke om dette. Men da må de også trolig friste med innhold som ikke er kommersielt lønnsomt. Ergo har P4 all grunn til å svette.

Av likebehandlingshensyn vil også Radio 2 Digital bli tilbudt forlengelse av sin digitale konsesjon fra 2014 fram til og med 2020, forutsatt at programforpliktelsene i konsesjonsvilkårene videreføres. Dermed stenger R2D for P4 's ekspansjon. Problemet er jo nettopp kapasitet. Så her kommer P4 i det man på travspråket kaller en dødens posisjon.Og det blir meget forstemmende når P4's Hans Petter Danielsen har uttalt til mediene gang etter gang at det ikke er noe kapasitetsproblem i DAB-nettet i Norge, mens han til Medietilsynet har sagt det stikk motsatte. Nå har Kulturdepartementet virkelig gitt Danielsen svar på tiltale.

NRK skryter av at de har fått det som de ville, sannheten er at de må flytte ennå flere kanaler over på region DAB, som da plutselig vil få et kapasitetsproblem. I alle fall om det skal musikk-kanaler på lufta. Igjen så viser dette hvor sårbar DAB-teknologien er.

Og så det ingen har snakket om: Departementet skriver at endringene innebærer IKKE at DAB pekes ut som fremtidig digital radiostandard og at det er kringkasterne på egen regning som må velge den teknologi de har mest tro på. At det skal være aktørstyrt har jo ligget der hele tiden, men det er jo et kjempenederlag for DAB-aktørene at Giske ikke stenger FM, slik de har lobbet for. Det blir ingen tvungen overgang til DAB, slik de ønsket og som de i digitalradiorapporten gav uttrykk for at det var en forutsetning.

Det er ikke fattet vedtak om avvikling av det analoge FM-nettet. Hvordan Bernander og P4 da kan gi uttrykk for at nå ligger alt til rette for DAB, er for meg en gåte. Dette må faktisk være et gedigent nederlag. Det er ingen grunn til å rushe til butikken for å kjøpe seg en dårlig DAB-radio, som med stor sannsynlighet ikke vil virke når aktørene innser at DMB er fremtiden. Og hva om DAB salget ikke tar seg meget kraftig opp. Ja da sender de jo radio for døve ører og hvor lenge kan de fortsette med det???

Det kan faktisk bli veldig morsomt å se hva som skjer fremover, for DAB blir trolig ingen kommersiell gullgrube før om tidligst 10 år - kanskje ikke før i 2020. Hvem vil annonsere i programmer som nesten ikke har lyttere. I tillegg får P4 med på kjøpet masse fallgruver som konsesjonsavgift, bøter, manglende kapasitet og strenge konsesjonsforpliktelser.

P4 tapte vel egentlig alt? Og konkurrenten Kanal 24 fikk også konsesjon, så nå er de ikke så veldig eksklusive lenger. En annen sak er om Kanal 24 vil risikere å bruke penger på en usikker teknologi når "hus og hoteller brenner" som man ville sagt det i MONOPOL.

mvh
Per Morten Hoff

Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet Se også:

Vil lytterne ha DAB?
15.11.06

 Arkivet:

Kommentar-arkiv
Les tidligere kommentarer

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no


 TVNytt.no: