Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Det umulige er mulig, men hvorfor stoppe der?

De fleste innen bransjen er kjølige til Post og Teletilsynets forslag om nok en rikskanal, men i dette landet kan jo alt skje, og hvorfor ikke lanserer enda flere rikskanaler når vi først er i gang? Redaktøren kommenterer


KOMMENTAR - 09.11.05 - KYRRE DAHL
Først må jeg berømme Post og Tele-tilsynet for et kreativt utspill i saken om hva som skal skje med de frekvensene som NRK i dag bruker til sine Alltid-kanaler. PT har ramset opp en rekke forslag og det mest kreative og kontroversielle er utvilsomt en sjette riksdekkende radiokanal. For min del har jeg tro på markedet og i så tilfelle ønsker jeg en sjette riks-kanal og en tredje kommersiell storaktør velkommen. Men, verden er som kjent ikke så enkel.

Som Kanal 24-sjefen påpeker er FM6 i strid med forusetningene for både Kanal 24 og P4. Samtidig har vi også fått ny regjering, og det er vel svært tvilsomt om den nye regjeringen er mer opptatt av konkurranse enn den forrige regjeringen. På den annen side kan det jo hende at en eller annen politiker eller byråkrat får en fiks idè etter å ha sett denne rapporten, så det er jo ikke umulig at vi får en ny riks-kanal likevel.

Det er en rekke radiofolk, inkludert endel i riksradio, som mener at det nå er på høytid at lokalradio får bedret sine rammevilkår, og PT nevner dette som et tiltak på linje med en ny riks-kanal og som jeg har nevnt før er dette lokalradioenes gyldne mulighet. Her må lokalradioene selv komme på banen for å sikre gjennomslag for sitt syn!

Det er for eksempel tre - fire ledige frekvenser i hver av byene Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Ved å auksjonere dem bort blant de som har eller får konsesjon, vil de som virkelig ønsker det, få en 24 timers frekvens, som er et absolutt must for å drive seriøs radio, uansett om det er kommersiell radio eller ikke. Norge er i dag i praksis det eneste landet der man tvinger kommersielle aktører til å drive radio på samme frekvens som andre kommersielle eller ikke-kommersielle aktører.

For dagens myndigheter er kanskje ikke kommersiell lokalradio viktig, men glem ikke at også de andre radioene vil få bedre plass og dermed blir mangfoldet i eteren større. Det ville f.eks glede meg veldig dersom man får en 24 timers jazz og/eller klassisk-kanal i Oslo. Eller hva med en 24 timers studentradio? Eller hva med en nyhetskanal? Høres umulig ut? Nei, la meg ta et eksempel: I dag deler Klem Fm sin frekvens i Oslo med Jazzradioen. Dersom Klem Fm ønsker og får egen ny frekvens, vil det jo bare bli Jazzradioen igjen på den gamle frekvensen.

Men, hvorfor stoppe der? I Nederland har man gjennomført en vellykket replanlegging av FM-båndet og fått 13 riksdekkende radiokanaler, samt regional og lokalradio. I Danmark har man planer om å gjøre det samme. Det er ikke unaturlig å tro ( og det har PT selv skrevet i en tidligere rapport ) at man også i Norge vil kunne få plass til mange flere radiostasjoner ved en replanlegging. Men, så er spørsmålet: Vil myndighetene/nrk/p4/kanal24 egentlig ha flere konkurrenter? Tenk om det dukket opp fire - fem nye seriøse aktører på banen i hver by? Tenk om noen av dem faktisk klare å skaffe seg lyttere og tjene penger?

Så til slutt et par ord til dere som lurer på hvorfor jeg maser om fm, og ikke sier et ord om den digitale fremtiden. Det er ingen tvil om at fremtidens radio er digital, men det er heller ingen tvil om at DAB i dag er en bitteliten greie for spesiellt interesserte, og ettersom ingen seriøse aktører satser på andre digitale teknologier, så kan vi slå fast at det er mange år før digitalradio har tatt over for fm-radio, og i mellomtiden er FM den beste distribusjons- kanalen for radiosignaler, så hvorfor skulle vi ikke fylle ledige frekvenser?

Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet

 Se også:

Det er nå det begynner!
06.10.05

 Arkivet:

Kommentar-arkiv
Les tidligere kommentarer

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no