Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Voldsom interesse for lokalradio

Rapporten om rammevilkårene for lokalradio er lastet ned mer enn 1300 ganger fra radionytt.no. Det tyder på en enorm interesse for lokalradio. Redaktøren kommenterer


KOMMENTAR - 23.04.05 - KYRRE DAHL
Det er ingen tvil om at det er mange som er opptatt av fremtiden for norsk radio. Ifølge statistikken til radionytt.no, er lokalradiorapporten lastet ned 1336 ganger, pr. 23.04.05. Det er et imponerende høyt tall, særlig tatt i betraktning av at dokumentet inneholder hundre og mange sider. Nå sier statistikken ingenting om hvor mye av rapporten den enkelte leser, og den sier svært lite om hvem som har lest den. Men, vi kan slå fast at interessen er stor, til tross for en totalt fraværende offentlig debatt.

Akkurat det siste er kanskje ikke overraskende, for lokalradio har jo ikke akkurat vært høyt prioritert i norsk presse, noen gang. Men , med TV2-reportasje så fikk i alle fall lokalradiobransjen en mulighet til å si "Vi lever" i to minutter på riksdekkende TV. Jeg har til og med sett pressemeldingen om rammevilkårs-rapporten gjengitt i mange ulike medier. Men, det var nok ikke mange pressefolk som gadd å sette seg inn i selve rapporten. Totalt sett har det vel vært mer snakk om lokalradio i april 2005 enn i hele 90-tallet til sammen.

Selve rapporten har jeg behandlet i en tidligere kommentar her på radionytt.no, nå synes jeg det er på tide å komme med konkrete forslag på hvordan man kan løse de utfordringene som bransjen står ovenfor. Etter min mening er delte frekvenser problem nummer 1. Det å tvinge to radiostasjoner til å dele frekvens ødelegger for begge to og for resten av bransjen. At dette er et problem har endelig gått opp for politikerne, og jobben nå er å få dem med på en løsning som fungerer. Det er ihvertfall èn enkel løsning som kommer ramlende ned i fanget på myndighetene:

NRK har varslet at de vil skru av FM-senderne til Mp3, Alltid Klassisk, Alltid Nyheter og Stortings-kanalen. Dermed blir det masse ledige frekvenser rundt omkring i landet. Dette er frekvenser som allerede er beregnet for laveffekts-sendere, og jeg synes det vil være naturlig at disse brukes til lokalradio. Dette er ikke noen ny tanke, den er nevnt i rammevilkårs-rapporten, men her må man allerede nå begynne å pushe idèen ovenfor dem som skal ta avgjørelsen, slik at idèen kan modnes. I Oslo blir det fire ledige frekvenser, og det skulle være nok til at alle som vil ha egen frekvens kan få det. I andre deler av landet blir det faktisk flere ledige frekvenser enn det blir konsesjonærer ( med dagens struktur ). Her synes jeg man kan slippe til nye konsesjonærer. Det er da bare fint med konkurranse.

En annen mulighet er en replanlegging av FM-båndet. Post og Tele-Tilsynet har tidligere ( i forbindelse med FM5 ) slått fast at det er mulig for flere nye radiostasjoner dersom man foretar en replanlegging av FM-frekvensene. Nederland har gjennomført dette og har nå 13 riksdekkende radioer i tillegg til lokalradio, og nå vil danskene ha en full replanlegging for å gi plass til 2-3 rikskanaler til i tillegg til de man allerede har. I Norge følger vi fortsatt strukturen som ble laget den gangen P1 var den eneste stasjonen i landet. Dermed kunne NRK brette seg hemningsløst utover FM-båndet, noe som må være et mareritt for dagens Tele-byråkrater. Og slutt med denne argumentasjonen at det er så mye fjell i Norge. Tenk på de interferens-problemene Nederland har med fire land tett innpå og dønn flatt!

En annen ting som man kan se på, er sender-strukturen i mange byer. Det er mange radiokanaler som har 3 - tre - sendere for å dekke 1 - en - småby. Isolert sett virker jo det som en utrolig sløsing av frekvenser. En av grunnene er at etterhvert som konsesjonsområdene har blitt større har man overtatt både nabo-kommunene og senderne som sto der. Mange av disse senderne dekker bortimot det samme, og er til liten praktisk nytte. En litt sterkere hovedsender, f,eks 500 W, skulle løse problemet og skaper neppe fryktelig mye interferens.

Dette er bare noen forslag, det finnes sikkert flere muligheter. Det er hevet over tvil at hvis man gjennomfører alle forslagene som er nevnt ovenfor, kan man få mange nye radiostasjoner. Hvor mange vil være avhengig av en rekke faktorer. Den viktigste faktoren er faktisk ikke de tekniske begrensningene. En rapport som ble utarbeidet for danske myndigheter, viste at det som skapte problemer i Nederland var politikerne. For et sjokk! God fornøyelse!

Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet




 SE OGSÅ:

Mange gode tanker, men litt for mye svada!
02.04.05

 SØK:


powered by FreeFind

 TIPS:

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no