Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Mange gode tanker, men litt for mye svada!

Rapporten om rammevilkårene for lokalradio, som nylig er lagt fram, inneholder mange positive og spenstige forslag, men vil det egentlig skje så mye i praksis? Redaktøren kommenterer


KOMMENTAR - 02.04.05 - KYRRE DAHL
Etter lang ventetid ble kom endelig rapporten som mange har ventet på. En arbeidsgruppe nedsatt av kulturdepartementet har vurdert rammevilkårene for lokalradio, og kommer med forslag til endringer. Rapporten er på 169 sider, rekk opp hånda, de som har lest hele greia!

Denne rapporten inneholder mange gode tanker, som jeg ikke har noe problem med å støtte. Større konsesjonsområder høres bra ut, forenkling av tildelingsprosessen likeså. Større muligheter for 24 timers frekvenser er det vel knapt nok noen som er imot, og lengre konsesjons-perioder er grei skuring. Jeg er av natur skeptisk til tvang, men jeg stiller meg i utgangspunktet positiv til et krav om lokalt innhold istedet for et generellt forbud mot samsendinger.

Det mest spenstige forslaget er etter min mening "Format-konsesjoner". Dette er tatt fra england, der man søker etter formater, f,eks: vi vil lage en ungdomsradio med i hovedsak dancemusikk. Dette kan faktisk gi hver enkelt sted flere forskjellige formater, istedet for dagens noe kjedelige "Top40 på alle kanaler". Nærmere mangfold i eteren kommer man neppe, med dagens radiomarked. Men, det kan jo bli morsomt å velge ut hvem av Radio 1, Energy, Radio Oslo og Power Hit Radio, som skal få den ene Top 40-konsesjonen i Oslo?

Det som er enklest å slakte i denne rapporten er et noe diffust ønske om konsesjonsavgift for kommersielle underholdningsradioer i storbyene, men ikke de andre. Den skjønner jeg ikke, er det meningen å bøtelegge de som spiller Britney Spears og gi penga til de som spiller Arve Tellefsen? Stakkars de som skal være med i kontrollgruppen som skal telle antall Eminem-låter på Radio 1: Nei, nå spilte dere to pop-låter, det koster 100 000 kroner, takk!

Så langt, så virker jo det meste av rapporten inneholder fornuftige og positive tanker, men det er når dette skal gjennomføres i praksis at ting begynner å skurre. Større konsesjonsområder høres bra ut, men det vil kreve en sammenslåing av to eller flere av dagens områder. Da vil man enten få to radioer som skal dele frekvens (?) eller så må begge radioene få sterkere sendere for å dekke det nye området. Det første er stikk i strid med intensjonene som tidligere er nevnt og det siste er så og si umulig ifølge Post og Tele-tilsynet. Enda verre er det hvis det ene området i dag har flere radiostasjoner på samme frekvens, skal man da fordele alle på nytt? Her er det duket for kjempekonflikter. Hvis man skal få til det, må man jo ha færre konsesjonærer i det nye området, og er det egentlig noen som frivillig vil miste konsesjonen?

Krav til lokalt innhold høres jo sikkert veldig bra ut for politikerne, men hvordan i alle dager skal dette kontrolleres? Rapporten foreslår noe sånt som at min. 25 % av verbalinnslagene skal ha lokal forankring, og jeg er særdeles imponert over formuleringen som går ut på at lokale nyheter skal telle dobbelt! La oss regne: en radio som spiller 50 % musikk, skal altså fylle 25% av 30 minutter med lokalstoff, dvs. 12,5 minutter: 3 min lokale nyheter som sendes to ganger i timen = 6 minutter, men siden de teller dobbelt, er det i praksis 12 min. Sleng på en værmelding og vi er i mål. Jippi! Men, dette blir jo helt umulig for medietilsynet å overvåke, og selv redaktøren i hver enkelt radio må jo få problemer med å regne ut den faktiske prosenten. Jeg ser det for meg: Nå blir det værmelding seks ganger i timen døgnet rundt på mange radioer.

Et helt annet perspektiv får vi når man tenker på at denne saken skal innom politikere som enten ikke aner hva lokalradio er, eller hater alt som heter kommersiell lokalradio. Forrige rapport ( for 10 år siden ) ble stoppet rimelig kontant, og hva som faktisk skjer denne gangen får tiden vise. Jeg sitter med en viss følelse av at det til syvende og sist ikke kommer til å bli noen revolusjon denne gangen heller. Mange gode tanker, men litt for mye svada.

Har du en kommentar til dette, skriv din mening i Forumet
 SE OGSÅ:

Hva skal vi egentlig med DAB?
08.03.05

 SØK:


powered by FreeFind

 TIPS:

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no