Kommentar:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2005    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Hva skal vi egentlig med DAB?

Vi står foran en digital radiorevolusjon som ingen har sett maken til, men den heter ikke DAB Redaktøren kommenterer


KOMMENTAR - 08.03.05 - KYRRE DAHL
Digitalradio er noe vi har hørt om i mange år. DAB ble utviklet en gang på 80-tallet og hvis intensjonene den gangen hadde blitt fulgt, hadde alle nordmenn forlengst kastet sine Fm-radioer i søppelbøtta. Vi vet jo alle hvordan det gikk. DAB er fortsatt et leketøy for noen få. Men, digitalradio er absolutt fremtiden, og denne uka kunne vi endelig se konturene av det som jeg tror blir framtidens ledende radioteknologi.

Virgin Radio blir verdens første radiostasjon på 3G, fikk vi høre denne uka. Dette virker kanskje ikke som noen stor sak for de fleste. Mobiltelefoner har jo alle, og mange har allerede radio på Mobil-telefonen. Så hvorfor er dette så stort? Jo, la meg forklare på en forenklet måte: 3G er den nye mobiltelefonen, der hastigheten på datasignalene er vesentlig større enn tidligere. Dette gjør at f.eks radio kan sendes digitalt i høy kvalitet. 3G-sendere finnes eller vil bli å finne over hele landet, altså kan man ved å leie plass på et 3G-nett på et blunk lansere en ny riksdekkende radiokanal. Og i framtiden er det ingen grunn til at man ikke kan bruke den samme teknologien i bilen, på klokkeradioen etc.

Det er selvfølgelig mange skjær i sjøen: Med dagens telecom-regime så koster det jo skjorta å overføre data på mobiltelefonen, og ingen lyttere gidder å betale 20 kroner timen for å høre på P4 ( Sorry, Kalle! ). Men hvis man snur hele greia på hodet, så koster det adskillige millioner kroner å bygge opp et sendernett for riksdekkende fm-radio. Hvis radioen heller kan koble seg til et eksisterende nett, som 3G, burde senderutgiftene i teorien bli lavere, lyden bli bedre, og Telenor/Netcom osv. får enda et tilbud til sine kunder, samt millioner fra hver radiostasjon.

Så hvor kommer egentlig DAB inn i dette? Så vidt jeg kan se ingen steder. Hvorfor skal folk gidde å kjøpe en egen tuner til flere hundre eller kanskje tusen kroner, når man allerede har tilgangen til alle kanaler via 3G? På DAB-nettet er det dessuten begrensinger på antall kanaler, en begrensing som man i praksis ikke får via 3G. Da har jeg mer tro på at Fm vil fortsette å eksistere, fordi det blir billigere for blant annet lokalradio. Når dette er sagt, så er jeg fullstendig klar over at 3G også har sine begrensinger, og det er fullt mulig at vi må vente på 4G før dette vil fungere i praksis, men la oss slutte å tulle med en utdatert teknologi fra 80-tallet. Fremtiden er digital, men jeg tror ikke den heter DAB!

Har du en kommentar til dette, skriv din mening i Forumet
 SE OGSÅ:

Verden er snudd på hodet
19.02.05

 SØK:


powered by FreeFind

 TIPS:

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no