Nyheter - Innenriks:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2005    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Lokalradioene kan få sende på DRM

Mange lokalradioer blir i fremtiden å finne på DRM. Det kommer fram i DAB-rapporten som ble lagt fram i dag.


RADIONYTT.NO - 19.12.05 - KYRRE DAHL
Lokalradio skal også bli digital, men kommer i en særstilling når det gjelder teknologi. Dette kommer fram i rapporten som i dag ble overlevert til kulturminister Trond Giske. Utvalget tror at DAB vil bli for dyrt for mange små radioer, og foreslår DRM som en løsning.

Pr. i dag er det ikke en eneste lokalradio som sender på DAB, men det er varslet at de første vil komme på lufta neste år. Ettersom DAB består av såkalte Multiplex, der hver frekvens har typisk 6 - 10 kanaler, er det forventet at lokalradioene vil samarbeide om de tekniske løsningene. Arbeidsgruppen foreslår at det opprettes lokale multiplex på DAB i de områdene som er store nok, typisk områder med over 100 000 lyttere.

Men, som kjent er det mange små radioer i grisgrendte strøk som lander utenfor dette systemet. De har verken råd eller behov for et eget multiplex med 6 - 10 kanaler. Derfor foreslår arbeidsgruppen en løsning der mindre radioer sender via DRM: "DRM kan sendes over mindre MB og KB- sendere for lokalradio i områder der det er for få program til å fylle et DAB-multipleks" heter det i rapporten. Gruppen anser DRM som et supplement til DAB og mener at DRM ikke kan erstatte DAB.

I rapporten kommer det også frem at lokalradioene er bekymret for fremtiden. "Etter forbundets (..lokalradioforbundet..) oppfatning vil i utgangspunktet DAB-teknologien bare kunne digitalisere de økonomisk sterkeste lokalradioene og kanskje ikke en gang alle de. DRM for FM vil, om den utvikler seg til en allmenn standard, bli viktig for mangfoldet av lokalradioer i de mindre byene og i spredt bebygde områder. Forbundet anser videre at DRM for FM også vil kunne være et alternativ for mangfoldet av ideelle og kristne lokalradioer som ikke vil være i stand til å ta løftet til DAB.", heter det i nlrf`s uttalelse i rapporten.

Flere saker om dette emnet:

Foreslår full DAB-utbygging

Les hele DAB-rapporten



 Se også:

Les hele rapporten fra Digitalradioutvalget
19.12.05

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no