Nyheter:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2005    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Her er lokalradio-rapporten

Radionytt.no legger nå ut hele rapporten om rammevilkår for lokalradio som ble offentliggjort i dag. Les sammendraget eller last ned rapporten som pdf-fil


RADIONYTT.NO - 01.04.05 - KYRRE DAHL
LES HELE RAPPORTEN HER: Lokalradiorapporten
Pdf-fil, kan ta tid å laste ned

SAMMENDRAG AV RAPPORTEN:



Arbeidsgruppen mener at et mangfold av lokalradioer fremdeles skal være et mål for konsesjonspolitikken, og at det lokale innholdet bør stå sentralt. For å ivareta variasjonen av lokalradioer, bør rammevilkårene legge til rette for en struktur som gir rom for et mangfold av både kommersielle og ikke-kommersielle lokalradioer. De enkelte hovedforslag og kapitler gjennomgås nedenfor.

Områdeinndeling og sendernettsstrukturer

Områdestørrelsene bør gi grunnlag for bærekraftig lokalradiovirksomhet med alternative driftsgrunnlag og godt redaksjonelt innhold. Utgangspunktet er at lokalradioområder hvor driften er bærekraftig i dag bør kunne videreføres. Arbeidsgruppens flertall mener at mulighet til å velge ulike driftsgrunnlag er viktig. Følgelig bør det ideelle utgangspunkt være områder som også kan gi grunnlag for drift på markedsinntekter. Prinsipielt sett bør derfor områder som ikke har et tilstrekkelig markedsmessig inntektsgrunnlag utvides, selv om markedsdrift ikke er eller skal være et mål for alle. Arbeidsgruppens mindretall, Thor Olav Reiersdal, er enig i at det må tilstrebes driftsmessig bærekraftige områder, men at også ikke-kommersielle inntektsgrunnlag omfattes av denne definisjonen. Arbeidsgruppen mener at det ikke bare er befolkningsgrunnlag som er viktig for suksessfull lokalradiodrift, men at et område også må utgjøre et naturlig handelsområde med en lokal kulturell identitet.

Arbeidsgruppens flertall anbefaler derfor følgende prinsipper for områdeinndeling. For små konsesjonsområder hvor det ikke er ønskelig med eller frivillig tilslutning til en utvidelse anbefales en løsning med samarbeid mellom konsesjonærer. I et samarbeid kan konsesjonærene basere seg på en kombinasjon av egne og felles programflater. Det anbefales at samarbeidsprosjekter prioriteres ved konsesjonstildeling. Konsesjon utstedes til hver enkelt aktør i samarbeidet, som forpliktes å benytte denne i samsvar med samarbeidssøknaden. Det anbefales at byer med umiddelbare randsoneområder som samsvarer med et naturlig handelsområde med en felles lokalkulturell identitet, vurderes slått sammen. Hvorvidt byområdet faktisk skal utvides på denne måten eller om randsoneområdene slås sammen i andre geografiske retninger, vil måtte bedømmes konkret. Lokale forhold vil her være avgjørende. For Oslo-området anbefales at et bestemt antall sendernett reserveres henholdsvis kommersiell radio, nisjeradioer og åpen kanal. I forlengelsen av forslaget om en utvidelse av konsesjonsområder, anbefaler flertallet at frekvensplanen for lokalradio gjennomgås for å utrede mulighetene for å optimalisere sendernettsstrukturen og således gi rom for flere sendernett og økt sendereffekt.

Arbeidsgruppens mindretall ved representantene fra Post- og teletilsynet anbefaler at aktørene selv må vurdere områdestørrelsene innenfor de rammene som settes av begrensede frekvensressurser og at endringer og tilpasninger kun skal skje etter aktørenes ønsker. Dette mindretallet mener at Oslo ikke prinsipielt skiller seg fra lokalradioforhold andre steder i landet, og at det også her bør være opp til aktørene å selv definere størrelsen på området. Når det gjelder endringer i sendernett vil dette vanskelig kunne gjøres på grunn av dagens pressede frekvenskapasitet og ressursbruk. Mindretallet foreslår derfor at eksisterende sendere og senderpunkter benyttes i en eventuell planlegging av nye konsesjonsområder, samt at sendereffekten beholdes på nåværende nivå.

I områder med ett sendernett og flere søkere anbefaler arbeidsgruppen at det tildeles konsesjon til samarbeidskonstellasjoner. Subsidiært at kun én aktør gis konsesjon til mesteparten av sendetiden, etter forhåndsdefinerte premisser. I tillegg kan det gis konsesjon til mindre aktører som ikke ønsker mye sendetid. Siktemålet er både å gi nødvendige driftsmessige rammer i form av sendetid og større forutsigbarhet for søkerne ved at rammene for driften er kjent på forhånd.

I områder med flere sendernett anbefaler arbeidsgruppen at en eller flere av disse avsettes til aktører som ønsker å sende hele døgnet (såkalt 24/7). Dette gir bedre driftsmuligheter, kanskje særlig for kommersiell radio. Det gis ikke føringer for hvilken lokalradiotype som foretrekkes ved konsesjonstildeling. For storbyområder mener arbeidsgruppen likevel at man som for Oslo kan avsette bestemte nett for kommersiell radio. Arbeidsgruppen anbefaler at radioteknisk dekningsområde angis som de formelle grenser for konsesjonsområdeinndelingen for å skape samsvar mellom faktisk dekning og konsesjonsområdets formelle grenser. For å sikre forutberegnelighet for alle parter, skal dekningsområdet som utlyses og tildeles ikke endres i etterkant. Arbeidsgruppen legger til grunn at hvilke områdeløsninger som velges for DAB vil virke styrende på hvordan analoge områder bør innrettes, og mener derfor at det i utarbeidelsen av

prinsippene for områdeinndeling bør sees hen til de dekningsområder som planlegges for digital radio. Disse forslagene forutsettes å ligge til grunn for en påfølgende høring med forslag til konkrete endringer. En konkret områdehøring bør utføres av myndighetene i samråd med lokalradioaktørene på et tidspunkt hvor situasjonen for DAB er nærmere utredet. Krav om programinnhold og lokal forankring Arbeidsgruppens flertall mener at det bør innføres minstekrav til lokalt innhold for lokalradio, med unntak av nisjeradioer. Samtidig må det stilles krav om egenrapportering av hvordan kravet oppfylles. Ved innføring av minstekrav til lokalt innhold, mener arbeidsgruppens flertall at videresendings- og samsendingsbegrensningene kan oppheves. Det anbefales heller ikke restriksjoner på produksjonssted. Arbeidsgruppens mindretall ved Post- og teletilsynet er av den oppfatning at innholdskrav er vanskelige å sette og å håndheve og er i tvil om det er i overensstemmelse med ekomloven å sette slike krav.

Tildelingsprosess for konsesjoner

Arbeidsgruppens flertall vil anbefale at utlysningsprosessen for lokalradiokonsesjoner fortsatt skal foregå som i dag, ved såkalt skjønnhetskonkurranse. Utvelgelsen baseres på format, som gjøres til vilkår for konsesjonen. Format innebærer ikke detaljerte innholdsbeskrivelser, men skal angi profil, hovedformål og lignende. Utvelgelsen bør også baseres på tilleggsmomenter som driftsforutsetninger, mangfoldsbetraktninger, kontinuitet og dokumentasjon fra søkere på behovet for radioen i området. Arbeidsgruppens mindretall ved Post- og teletilsynet slutter seg ikke til valget av den skisserte tildelingsformen.

Samordning av konsesjons- og frekvensforvaltning

Den nye ekomloven (implementert i 2003) etterlater tvil om det tidligere prinsippet om samordning mellom konsesjons- og frekvensforvaltning skal videreføres. Arbeidsgruppen mener at en slik samordning er nødvendig dersom intensjonene bak konsesjonsordningen skal kunne ivaretas. Hensynet til forutsigbarhet for lokalradioaktørene tilsier også et fortsatt samarbeid.

Konsesjonsperiodens lengde

Arbeidsgruppen anbefaler at konsesjonsperiodene for lokalradio forlenges fra fem til syv år. Innføring av konsesjonsavgift Arbeidsgruppen vil ikke gå inn for en generell innføring av konsesjonsavgift, men anbefaler at det innføres konsesjonsavgift for kommersielle underholdningsbaserte radioer i storbyene. Arbeidsgruppen tar verken stilling til avgiftens størrelse eller til den nærmere avgrensningen av kretsen av avgiftspliktige radioer, men henviser disse spørsmålene til nærmere utredning.

Tilskuddsordning for lokalradio

Arbeidsgruppen har ikke foretatt en grundig evaluering av tilskuddsordningen for lokalradio men foreslår å styrke bevilgningene til kompetanseheving og utviklingsprosjekter, med tanke på samarbeid mellom konsesjonærer. Det anbefales ikke å innføre direkte driftsstøtte. Arbeidsgruppen anbefaler at ordningen gjennomgås grundig når ramme- og driftsvilkårene for neste konsesjonsperiode er klarlagt.




 SE OGSÅ:

Større områder og mer lokalt innhold
01.04.05

 SØK:


powered by FreeFind

 TIPS:

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no