Nyheter:
TILBAKE TIL.....UTENRIKS 2004    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

DANMARK: Piratradio fikk radiopris

Radio Mercur, som sendte fra en båt i internasjonalt farvann, ble tildelt Radioprisen 2004 i Danmark under RadioDays sist helg.


RADIONYTT.NO - 03.02.04 - KYRRE DAHL
Det hører med til sjeldenhetene at en radiokanal som av myndighetene ble ansett som en piratstasjon blir tildelt en radiopris. Men i Danmark var Radio Mercur så betydningsfull, at menneskene bak Radio Mercur sist helg ble tildelt Radioprisen 2004. Utdelingen skjedde i forbindelse med RadioDays 2004 som gikk av stabelen i København.

Radio Mercur sendte bare i fire år, fra 1958 til 1962, og sendingene gikk fra en båt som lå i intrnasjonalt farvann, utenfor danskekysten. Radiostasjonen ble likevel svært populær, da de satset på popmusikk og underholdning, mens Danmarks Radio på den tiden for det meste var gravalvorlig og folkeopplysende.

42 år etter nedleggelsen ble de som sto bak Radio mercur hedret med den gjeveste radiprisen i Danmark. I juryens begrunnelse heter det blant annet: "”at Radio Mercur fik stor betydning for dansk radios senere udvikling. Radio Mercur viste tre fænomener, som har præget radiomediets udvikling lige siden. Den ene var, at musikken er ét af radiomediets stærkeste udtryksformer, hvis det gælder om at nå lytternes ører og hjerter. Det andet var, at radiohistorien snarere skabes af kreative pionerer og lovbrydere end af visionære kulturpolitikere. Og den tredje var, at konkurrence er det bedste middel til at få radiostationerne til at forny sig og følge med tiden,”

Radio Mercur måtte stanse sine sendinger 31. juli 1962, etter at danske myndigheter hadde vedtatt en lov som forbød radiostasjonen, "Lex Mercur". Kort tid senere startet Danmarks Radio med en musikkradio, DR P3, skriver Radionyt.dk.




 Forrige utenriks:

ENGLAND: Katastrofetall for BBC Radio 1
30.01.04

 Søk i radionytt.no


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Info og påmelding

 Tips radionytt.no

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no