Nyheter:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2003    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

P4 klager til sivilombudsmannen

P4 klager kulturdepartementets konsesjonsavgjørelse inn for Sivilombudsmannen. De mener en klage til Kongen i Statsråd vil være bortkastet.


RADIONYTT.NO - 23.01.03 - KYRRE DAHL
Pressemelding:

P4 Radio Hele Norge ASA har i dag klaget Kulturdepartementets konsesjonsvedtak for riksdekkende reklamefinansiert radio inn for Sivilombudsmannen. Sentralt i klagen er P4s påstand om at Kultur- og kirkedepartementet har lagt til grunn feil rettsanvendelse og feil faktum ved sitt vedtak. På denne bakgrunn mener P4 at departementets vedtak i konsesjonssaken er ugyldig.

På bakgrunn av Kulturminister Svarstad Hauglands uttalelser om at saken i forkant er drøftet med regjeringen, har P4 liten tro på at en klage til Kongen i statsråd vil føre frem. P4 har derfor valgt ikke å klage vedtaket inn for regjeringen.

***

–Vår vurdering er at ombudsmannsordningen vil gi den raskeste og mest uavhengige klagebehandlingen, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør Rune Brynhildsen i P4.

–Sivilombudsmannen er en klageinstans for alle som mener at norsk offentlig forvaltning har gjort urett mot en, forsømt seg eller gjort andre feil. Kultur- og kirkedepartementet har vært tydelige på at konsesjonsavgjørelsen ble drøftet i regjeringen, der tre ministere for øvrig erklærte seg inhabile i behandlingen på grunn av tette bindinger til Kanal4. Ettersom habilitetsreglene ikke gjelder for klagebehandling i statsråd og fordi regjeringen har stilt seg bak Kulturdepartementets vedtak, regner P4 det som lite sannsynlig at P4 vil få en nøytral behandling i regjeringen.

–Sivilombudsmannen vil behandle dette uavhengig av Stortinget og regjeringen. Han vil dessuten kunne begjære innsyn i dokumenter og relevante saksopplysninger som departementet hittil har nektet å offentliggjøre innholdet i. På bakgrunn av dette vurderte vi tidlig i prosessen at de to mest aktuelle veiene å gå var til Sivilombudsmannen eller til domstolene. Avhengig av klagens utfall vil vi vurdere om vi skal gå videre til domstolene, sier Brynhildsen.

Sentralt i den nær 40 sider lange klagen er P4s påstand om at Kultur- og kirkedepartementet har lagt til grunn feil rettsanvendelse og feil faktum ved sitt vedtak.
br>–Departementet har ikke anledning til å se bort fra P4s virksomhet i ni år og ordlyden i P4s eksisterende konsesjonsvilkår om at en fornyelse vil være det normale, sier P4s advokater John S. Gulbrandsen og Stephan L. Jervell i advokatfirmaet Wiersholm, Mellbye & Bech.

–P4 har i inneværende periode oppfylt konsesjonsvilkårene og øvrige regelverk for kringkasting. Avgjørelsen tar dessuten ikke hensyn til de betydelige investeringer som P4 har foretatt gjennom snart ti år, samt de store økonomiske forpliktelsene P4 har blitt pålagt som følge av den digitale DAB-lisensen som gjelder frem til 2010. Departementet har heller ikke foretatt en tilstrekkelig sammenligning av programplanene i P4s og Kanal4s søknader. En korrekt sammenligning viser at P4 leverer flere sendetimer enn Kanal4 innenfor de kategorier som inngår i allmennkringkastingsoppdraget. En mangelfull begrunnelse gjør også at vedtaket er beheftet med saksbehandlingsfeil, sier Gulbrandsen.

P4 mener at departementet har besluttet å nedlegge Norges mest populære radio for de under 60 år fordi kvaliteten av P4s programmer er for dårlig. En slik begrunnelse er ikke holdbar i forhold til de krav til begrunnelse som oppstilles i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens art. 10.

På denne bakgrunn mener P4 Radio Hele Norge ASA at departementets vedtak i konsesjonssaken er ugyldig.

PM slutt

 Relaterte saker:

P5-konsesjonen lyses ut i februar
15.01.03
Kontrollkomiteen forkastet forslag om P4-gransking
14.01.03

 Søk i radionytt.no


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Info og påmelding

 Tips radionytt.no

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no