Annonse

Romkapsel hos Kartverket på Svalbard

Radionytt.no - 19.01.2024 - Kyrre Dahl

I fire dager flyttet Norges største romfartspodkast sitt studio til Kartverkets anlegg i Ny-Ålesund på Svalbard.

Podkasten Romkapsel lager episoder fra Kartverkets anlegg på Svalbard. Foto: Bauer Media

Romkapsel lages av astrofysiker Eirik Newth og journalist Nils Johan Halvorsen. Podkasten har formidlet romfart, romutforskning, gale milliardærers planer og astrofysikk i snart fem år, de siste årene som en del av Bauer Medias portefølje.

– Som en av få podkaster i Norge som tar vitenskap på alvor er kjempespennende å få lage episoder fra Ny-Ålesund, og formidle til våre lyttere det kule Kartverket gjør her oppe. Heldigvis er det ikke tv, for det er bekmørkt her nå, sier Eirik Newth i en pressemelding.

Gjennom episodene som blant annet skal handle om pinlig nøyaktig posisjonering og lytting på kvasarer 13 milliarder lysår unna, slår Romkapsel Universitetssenteret i Svalbards podkast «The Cold Cast» med noen få breddegrader og blir verdens nordligste podkast.

– Alert i Canada er hakket lengre nord, hva kommer til permanent beboelse, men jeg tror ingen der lager podkast. Jeg spurte Norsk Polarinstitutt om vi kunne påberope oss tittelen, og representanten derfra mente det var innafor. Så akkurat nå er vi verdens nordligste podkast, sier Nils Johan Halvorsen.

– Bauer Medias podkastportefølje favner bredt, og jeg tror alle finner en podkast de liker hos oss. Romkapsel har vært og er en stabil leverandør av morsomt presentert romvitenskap. At en Bauer-podkast nå også er verdens nordligste podkast er bare gøy, sier podkastsjef Øystein Weibell.

Romfartspodkasten har blitt invitert til Ny-Ålesund av Kartverket for å kaste lys på det ukjente arbeidet de gjør der oppe.

– Vi i Kartverket synes det er kjempestas å få besøk i Ny-Ålesund. Her gjøres det viktige observasjoner som er ukjent for de fleste, men helt avgjørende for vårt moderne teknologisamfunn. Også håper jeg Newth og Halvorsen har kledd godt på seg, sier Senior strategisk kommunikasjonsrådgiver i Kartverket, Erik Hattrem.

Kartverkets VLBI-antenner i Ny-Ålesund er med i nettverket som gir grunnlaget for presis navigering gjennom globale navigasjonssystemer som GPS, GLONAS og Gallileo.

– Nå har vi vært her i noen dager og har allerede lært at jorda ikke er rund (men den er IKKE flat), at gravitasjonen endrer seg, og at objekter i universet vi trodde var konstante ikke er det. Dette er hard science og akkurat så nerdete som vi liker, sier Nils Johan Halvorsen.

  • Mer om: Bauer Media - alle saker

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse