Annonse

P3 fyller 30 år, men holder koken

Radionytt.no - 01.10.2023 - Kyrre Dahl

Ungdomskanalen til NRK har rukket å bli voksen. 2. oktober kl. 10.00 er det nøyaktig 30 år siden kanalen gikk på lufta.


Slik så logoen til P3 ut i 1993 eller petre som var stilen den gangen.

Tekniker Bente Sørensen Bratvold drar opp spaken som starter sendinga med et lydcollage. Programleder Lars Erik Mørk presenterer seg selv, programmet Opptur og kanalen P3. Slik lød det da NRK P3 gikk på lufta for aller første gang 2. oktober 1993 kl. 10.00 eller enda mer konkret 10.03. Nyheter først må vite.

Samtidig kjører et P3-tog fra Oslo til Trondheim. Kleskoden er P3 sine farger den gang: grønn, gul og svart.«Ungdommen» reiser gratis, og i Trondheim venter buss som frakter alle opp til P3-lokalene på Tyholt. Den gang kulturminister Åse Kleveland klipper snora, og gruppa Bel Canto, med Anneli Drecker i spissen, framfører et verk spesialbestilt for åpningen av ungdomskanalen NRK P3.

«Så vil jeg ønske alle lykke til» sier en spent Åse Kleveland i det hun åpner den nye kanalen. Lars Erik Mørk i «Opptur» har gleden av å åpne første program, og Prince med Peach er første sang som blir spilt på lufta. P3s første sending består av prat med P3-toget som kjører fra Oslo til Trondheim, musikk og innringere.

Informasjonen er hentet fra p3.no/tidslinje. Her kan du selv høre den aller første sendingen. Dette skriver NRK Kultur om sin egen 30-åring:

"P3 spilte den essensielle nye musikken (mye rock, sammenligna med dagens mest populære musikk) og fant fram til ukjente, av og til litt snurrige, programleder-profiler. Noen av dem ble det man kan kalle kult-kjendiser blant lytterne.

«Irma 1000», «Roxrevyen» og «National Rap Show» var med fra starten av. Etter hvert kom «Howard og HC», «XL», «Mamarazzi», «Herreavdelingen» og «Bare Are», for å nevne noen."

Les også: NRK P3, en institusjon i norsk underholdningsbransje

- P3 fanget tidsånden. De var definerende, sier trendanalytiker Paal Fure. Han fulgte etableringen av P3 på nært hold på 90-tallet. Før P3 og P4 kom i 1993, var det kun P1 og P2 som var landsdekkende radiokanaler i Norge.

- Jeg synes det er ganske imponerende at P3 fortsatt har en rolle og et eksistensgrunnlag, egentlig. Mange andre har forsvunnet, sier Furre til NRK Kultur.

NRK P3 skal selvsagt markere dagen på mange forskjellige måter. Blant annet mellom klokka 9 og 11, da skal det spilles en låt fra hvert år kanalen har eksistert.

Les også: NRK P3 har vært superviktig for NRK

  • Flere nyheter om: NRK Radio
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse