Annonse

Legger ned viktig langbølgesender

30.05.2023 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

BBC forbereder seg på å legge ned langbølgesenderen til Radio 4. Denne har spilt en meget spesiell og mørk rolle i landets beredskap.


Foto: Pixabay

Det er lenge siden langbølge spilte noen stor rolle i kringkasting, men frekvensbåndet er fortsatt i bruk i mange land. BBC har en sender på 198 Khz som trolig blir slått av neste år, melder Radio Today.

Den direkte årsaken til nedleggelsen er at teknologien som brukes til senderen er utdatert og det er ikke aktuelt å sette opp en ny sender.

Radio 4 har fortsatt noen spesielle programposter som bare sendes på langbølge, som værvarsel for sjøfarten. Alle disse programmene vil enten bli lagt under de vanlige sendingene til Radio 4 eller sendt på andre kanaler.

Den aktuelle frekvensen som kalles Radio 4 LW på 198 Khz har en meget spesiell rolle i den millitære beredskapen i Storbritannia. Dersom det skulle skje et katastrofalt angrep på landet skal kapteiner på ubåter sjekke denne frekvensen for å få bekreftelse på at det ikke er noe igjen av det organiserte samfunnet Storbritannia.

Det er ikke satt en konkret dato for når langbølgesenderen blir slått av, men ifølge Radio Today tyder alt på at det skjer i andre kvartal 2024.

Litt overraskende kanskje, men NRK la ned sin siste langbølgesender først i 2019. Det var da kun senderen på Ingøy i Finnmark igjen og den ble lagt ned fordi det var få som lyttet til den. NRK sender fortsatt på mellombølge på Svalbard.

  • Mer om: Utenriks - Arkiv

  • Følg oss:     -  RSS:

    Annonse