Annonse

NRK lanserer podkast på sørsamisk

Radionytt.no - 24.03.2023 - Kyrre Dahl

Da Jonna og Nelly selv vokste opp, fantes det knapt medietilbud på deres språk. Nå er de først ute med podkast på deres eget hjertespråk.


Jonna Dunfjeld-Mølnvik og Nelly Engström. Foto: IDA EMILIE LANDSETH / NRK

De sørsamiske jentene, Jonna Dunfjeld-Mølnvik (20) og Nelly Engström (25) skal lage en sørsamisk podkast.

Noe av det som er spesielt med podkasten, er at den går på det sterkt utrydningstruede språket sørsamisk, som i dag kun snakkes av rundt 500 personer.

I podkasten «Hævvi», som til norsk kan oversettes til «selvfølgelig», bables det om det sørsamiske livet fra et ungt perspektiv.

– Vi ønsker å oppnå stolthet blant samer, men også skape nysgjerrighet blant majoritetsbefolkningen, sier Jonna og Nelly.

Temaer som kofter, depresjon, sex, og annet som skjer i det samiske samfunnet, vil bli løftet opp. Programlederne forteller at det både er humor og alvor som preger podkasten.

– Vi vil lage innhold som vi selv savner i det daglige. Det er alltid gøy å høre på noen snakke om for eksempel sex, på sitt eget språk. Vi vil vise at samer har humor, forteller de.

Nelly Engström har vokst opp i Vilhelmina i Sverige, med svensk som hjemmespråk. Da Nelly begynte på skolen som seksåring, startet hun med undervisning i sørsamisk.

Hun forteller at det alltid har vært sørsamisk som har vært språket hun har ønsket å kunne.

Språksperren er det hun har vært nødt til å jobbe mest med.

– Jeg blir mer og mer komfortabel i å snakke sørsamisk for hver episode, og vi har på en måte satt språkpolitiet litt i fengsel, så vi kan leke mer fritt med ord og uttrykk, forteller Nelly.

Til forskjell fra Nelly, som har lært seg sørsamisk på skolen, har Jonna fått sørsamisk med morsmelken.

– Jeg har alltid visst at jeg har vært utrolig heldig som har fått sørsamisk som mitt morsmål, det har vært en luksus, sier Jonna.

Jentene forteller at de håper at lytterne uansett kan kjenne seg igjen i én av programlederne, om ikke begge.

– Kanskje er lytterne litt mer sånn som Jonna, som tenker at det ikke spiller noe rolle å snakke litt feil, det er bare å snakke. Eller kanskje de kjenner seg litt mer igjen i meg, som forstår at det kan være skummelt, forteller Nelly smilende.

  • Flere nyheter om: NRK Radio
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse