Annonse

Kjent stemme klonet på Aftenposten

Radionytt.no: 07.03.2023 - Kyrre Dahl

Nyhetsoppleserne er allerede byttet ut med kunstig stemme hos Aftenposten. Men, den er basert på Anne Lindholm i Forklart.


Skjermdump fra Dagens forklart

Aftenposten lanserer nå en tjeneste der en klonet stemme leser opp nyhetene fra nettsiden aftenposten.no. Flere artikler vil bli utstyrt med en avspillingsknapp som gjør at man kan lytte til saken, i stedet for eller i tillegg til å lese den.

Det brukes kunstig intelligens for å få dette til, men stemmen er ikke 100 % datagenerert. Den er basert på stemmen til Anne Lindholm, som er programleder i den populære podkasten Forklart.

Lindholm leser ikke inn artiklene, men en robot utstyrt med hennes stemme gjør artikkelen tilgjengelig for lytterne. Dermed kan brukerne for eksempel gjøre andre ting mens de lytter til nettavisen, sier ansvarlig redaktør Trine Eilertsen:

– Samtidig kan Aftenpostens klonede stemme gi nye grupper i samfunnet tilgang til journalistikk de aldri har hatt tilgang til tidligere. Ikke minst vil de som har lesevansker nå få lettere tilgang til alt innholdet vårt, sier Eilertsen, ifølge Journalisten.

Produktsjef Lena Beate Pedersen sier at når de først skulle utvikle en kunstig stemme, satte de seg som mål å lage en så naturtro stemme som mulig. – Samtidig bestemte vi oss for å bruke en stemme som var kjent for Aftenpostens publikum, sier Pedersen i en pressemelding.

- Heldigvis gikk Anne Lindholm med på å bruke noen timer i studio på å mate roboten med stemmen sin. Og hun kunne nesten ikke tro hvor lik den hadde blitt hennes egen stemme da vi for første gang spilte av den kunstige versjonen av hennes stemme, forteller Pedersen.

  • Mer om: Diverse - alle saker
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse