Annonse

BBC: 100 år siden første sending

14.11.2022 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

Det er i dag 100 år siden BBC hadde sin første sending. Den britiske kringkasteren har vært forbilde for allmennkringkastere i mange andre land.


BBC Nottingham 1928. Foto: BBC

14. november 1922 var dagen da BBC første gang kunne høres på radioen. Det var dog et veldig annerledes BBC enn det man kan oppleve i dag. Det var ikke en nasjonal, statlig drevet organisasjon. Det var faktisk en rekke private organisasjoner som hadde sendinger på hver sin kant av Storbritannia.

Den aller første radiosendingen i Storbritannia ble sendt fra Marconis lokaler i Chelmsford utenfor London i juni 1920. De to neste årene opplevde man stor interesse for å drive radio men for å unngå kaoset lytterne opplevde i USA bestemte myndighetene seg for å gi kun en lisens til en gruppe private produsenter av radioapparater.

Dette ble hetende British Broadcasting Corporation som fikk lisensen basert på kriterier bestemt av myndighetene. Siden sendingene ble foretatt av forskjellige selskaper på forskjellige steder er det i dag uklart nøyaktig hva, hvor og hvem som hadde den aller første sendingen i BBC.

BBC ble etterhvert et statlig organisert selskap og er i dag et kjempekonsern med en rekke TV-kanaler, radiokanaler og mye mer. Det er 22 000 ansatte i BBC, hvorav 19 000 jobber innenfor allmennkringkasting. Budsjettet er på rundt 5 milliarder pund (2021), ifølge Wikipedia. Den finansieres i all hovedsak gjennom TV-lisens men selskapet har også betydelige kommersielle inntekter.

BBC blir ofte trukket fram som et forbilde for andre allmennkringkastere i andre land, inkludert Norge. I dag vil det bli sendt flere programmer fra 14. november 1922 på forskjellige radiokanaler hos BBC, som en markering av 100 års-jubileet. Les mer om det på: bbc.com Ekstern lenke

  • Mer om: Utenriks - Arkiv

  • Følg oss:     -  RSS:

    Annonse