FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Hvorfor får ikke radio pressestøtte?
Nå kan avisene gå i strupen på radio, med støtte fra Staten. Redaktøren kommenterer

Mer om Kommentarer

Foto: Privat

RADIONYTT.NO - 19.11.20 - Kommentar


Medietilsynet har i dag fordelt 358 millioner kroner i pressestøtte. Men, disse pengene går utelukkende til papir og nettaviser. Ingen radiostasjoner får pressestøtte, til tross for at mange driver med journalistisk virksomhet. Jeg skal i denne kommentaren prøve å forklare hvorfor og hva som er galt med det.

Det har flere ganger vært påpekt at denne ordningen er konkurransevridende til fordel for de gamle kjempene, altså papiravisene. Nå begynner det også å komme pressestøtte til rene nettaviser, mens radio fortsatt er utelukket fra ordningen. Dette samtidig som flere og flere aviser nå kaster seg over podkast, i konkurranse med radio.

Flere av kriteriene som ligger til grunn for støtte kunne gitt også radio penger fra Staten: f.eks at mediet må ha som hovedformål at de driver med journalistisk virksomhet og inneholde et bredt spekter av nyhets og aktualitets-stoff. Mange lokalradioer vil hevde at det er nøyaktig det de driver med og noen av rikskanalene vil nok hevde det samme.

Men, så kommer regler som utelukker radio: mediet må ta reell betaling og selge minst halvparten av sitt opplag i abonnement. Det er som kjent ikke helt enkelt å ta betalt for radio og begrepet opplag kan ikke sammenlignes med lyttertall. Konklusjonen blir altså at radioene gjør akkurat det samme som avisene men siden de ikke kan ta betalt for produktet får de heller ikke noe støtte fra staten.

Her er det noen politikere som burde stoppe opp og tenke gjennom hvor rettferdig dette er: Fordi du ikke får betalt for et produkt skal du heller ikke få støtte til det, til tross for at du gjør akkurat den samme jobben som de som BÅDE får betalt og får pressestøtte?

Noe av bakgrunnen for pressestøtten er å gi et tilskudd til journalistisk virksomhet, som kan være en relativ stor kostnad. Det er lett å forstå at mange radioer ikke har råd til journalistikk fordi de ikke får støtte. Men, de som får støtte har mulighet til å satse også på lyd, noe som tydeliggjøres gjennom satsing på podkast som har dukket opp mange steder i landet.

Det virker som det sitter noen som har som sitt store mål å holde radiobransjen nede, det er lett å se at ingen i avis vil at radio skal få pressestøtte, da kan det jo hende at det blir mer journalistisk virksomhet, men hvorfor er det så mange politikere som vil sørge for at radiostasjonene IKKE har journalistikk og nyheter? Dagens reglement passer ikke til radio, men dette kan politikerne forandre, hvis de vil.

Betydningen av dette er særlig tydelig i lokalradio, der de lokale nyhetene er viktige for produktet. Mange lokalradioer lager likevel journalistikk uten betaling fra brukere og uten pressestøtte, i konkurranse med lokalavisa som får i både pose og sekk og i tillegg hanker inn de fleste reklamekronene. Det er nesten absurd, men hadde det ikke vært for radiobingo hadde det vært lite nyheter på norske lokalradioer. Er det virkelig god politikk?

Kommentar skrevet av Kyrre Dahl, redaktør for radionytt.no

Si din mening på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO