Nyheter - Innenriks:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2006    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

FMeXtra testes i Oslo

De aller første FMextra-sendingene er på lufta i Oslo. Firmaet bak mener teknologien gir store fordeler framfor DAB, og langt flere muligheter.RADIONYTT.NO - 20.10.06 - KYRRE DAHL
Allerede nå kan du høre hvordan FMeXtra låter i Oslo. På en fm-frekvens sendes det nå prøvesendinger, der det går to ekstra digitale signaler oppå det vanlige analoge signalet. Dette blir gjort uten at det på noen måte påvirker det tradisjonelle signalet. I den anledning er president i Digital Radio Express,Norman J. Miller, i Oslo og ga radionytt.no en ekslusiv testkjøring av den nye digitalradio-teknologien.

En FMeXtra-sender vil være vesentlig rimeligere for radiostasjonene enn en DAB-sender. "Først det første kan man bruke den orginale FM-senderen og de orginale antennene. Det eneste man trenger er en Encoder til 8900 dollar", forteller Miller. I tillegg til de tradisjonelle FM-signalene , som ikke forandres, er det plass til opptil 16 digitale kanaler på den samme frekvensen. "Alt avhenger av hvor mye båndbredde man ønsker å bruke. Det er plass til en haug med snakkeradioer, men det er uansett plass til minst 2 høykvalitets stereo-kanaler", sier Miller. I tillegg er det teknisk sett usedvanlig enkelt. "Hele oppsettet tar bare 20 minutter", fortsetter Miller.


Norman Miller og Kristian Aartun med en FMeXtra-radio i Oslo


FMeXtra benytter seg av AAC Plus-komprimering, som gir god kompatibilitet med andre apparater. Det er særlig mobiltelefon som er interessant. Miller og hans selskap Digital Radio Express, som står bak FMeXtra, jobber aktivt med å få FMeXtra-dekodere inn i mobiltelefoner, og han spår at det det er standard i mobiltelefoner i løpet av bare tre år. Årsaken er at AAC Plus allerede er standard i 3G- telefoner.

Men, det hjelper ikke at det er kjapt og billig for radiostasjonene. For lytterne vil det fortsatt ta noe tid før FMeXra-radioer er i handelen. Apparatene produseres og kan i teorien være i handelen allerede i November. Nå har Noble Records og direktør Kristian Aartun gjort en avtale med DRE om salg og Markedsføring av FMeXtra i Norge og Danmark.

"I fremtiden vil teknologien bli enda bedre". forteller Miller. Det er heller ikke nødvendig å kjøpe nye apparater. "Det er mulig å sende oppdateringer av programvaren via FMeXtra", fortsetter Miller. Når det gjelder DAB i dagens utgave er ikke Miller spesiellt imponert, men han utelukker ikke at de to teknologiene kan eksistere side ved side, f.eks i radioappater med FM/DAB og FMeXtra.
Vil du høre mer på radio? - Kjøp radio her!
TIPS ANDRE OM DENNE SAKEN
Til E-post-adresse: Se også:

Dette er Radiodager 2006
18.10.06

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no Annonsere:

Er du interessert i annonsere på radionytt.no?

Annonse-Info