Annonse

Norge er Verdens mest moderne radioland

17.11.22 - Kyrre Dahl

Norge og Sveits er de to mest moderne radioland i Verden, sa Ole Jørgen Torvmark under World DAB Summit i dag.

Den internasjonale organisasjonen for DAB, World DAB, avholder i dag sitt årlige toppmøte, World DAB Summit, i London. DAB i Norge var et av hovedtemaene under årets toppmøte:

"Norway 5 years on and Switzerland 2024" var navnet på en av sesjonene på World DAB Summit. Til stede var tidligere leder for Digitalradio Norge, Ole-Jørgen Torvmark og P4-sjef Kenneth Andresen samt Nicola Bomio, Head of Radio, CH Media Entertainment i Sveits.

- Norge og Sveits er de to mest moderne radiolandene i verden, sa Torvmark under innledningen til sesjonen. Bakgrunnen for uttalelsen er at Norge for 5 år siden slukket de riksdekkende FM-senderne og Sveits skal gjøre det samme i 2024. Dette er de to eneste landene i verden som har gjennomført eller planlagt en FM-slukking

Torvmark la fram noen interessante tall: Det er nå 8,5 millioner DAB-radioer i Norge og 85 % av befolkningen hører på radio. 75 % av alle biler har DAB og 19 % av lyttingen foregår i bil. Det er fortsatt noen som bruker FM, men mindre enn 3 % av lyttingen skjer kun på FM.

P4-sjef Andresen forklarte Norges beslutning om FM-slukking med at det bare var plass til 5 nasjonale radiokanaler på FM. På grunn av topografien i Norge er det vanskelig å dekke hele landet. Det var også i ferd med å bli nødvendig å investere mye i nye FM-sendere. Han mente at IP-løsninger ikke kunne gi radioaktørene de mulighetene de ønsket.

Bomio fortalte om lignende forhold i Sveits: FM-konsesjonene går ut i 2024. og samtidig er det stort behov for å oppgradere FM-nettene. Radioaktørene ønsker også å kunne tilby flere kanaler til sine lyttere over hele landet. Som et eksempel nevnte han en Schlager-kanal som før bare var tilgjengelig i en del av landet.

Bil var den største utfordringen for DAB når FM ble slukket. Det sa Andresen under World DAB Summit. Han nevnte problemer med adaptere og tilpasning av radioapparater. I tillegg fikk radio i Norge et dårlig rykte ettersom mange uttrykte misnøye med slukkingen av FM. Rikskanalene mistet også lyttere, han anslå nedgangen til cirka 15 %. - ...men vi har fått dem tilbake, sa Andresen. Det var særlig under pandemien at radio ble populært igjen og annonsørene har kommet sterkt tilbake.

Bomio nevnte nærheten til andre land som en utfordring, det er mange som kan høre FM-radio fra Italia i italienskspråklige områder og fransk radio i franskspråklige områder av Sveits. Problemet er ikke så stort i tyskspråklige områder fordi det er en helt annen dialekt som snakkes. Dessuten fryktet han at mange ikke vil bytte ut sine FM-radioer før den dagen signalet forsvinner.

Andresen kunne fortelle at i Norge har ikke lekkasje til Sverige vært noe stort problem for radioaktørene. Men, han nevnte også at lokalradio har en stor tilstedeværelse på FM i Norge som en større utfordrer for riksradio på DAB. Det kan også nevnes at Andresen mente det var lite vits i å promotere at P4 er på DAB nå som DAB er den desidert viktigste plattformen for kringkastet radio. - Vi sa jo aldri at man skulle finne P4 på FM, påpekte Andresen.

  • Mer om: Konferanser

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse