FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  DIGITALRADIO:
Medietilsynet har sendt varsel om sanksjon
Tilsynet opplever stort engasjement i saken, der Metro-gruppen nekter å gå av FM i Oslo

Mer om DAB og FM-slukking

Bilde: Mari Velsand Foto: Medietilsynet

RADIONYTT.NO -12.12.17 - Kyrre Dahl
Fredag 8. desember slo P4 og Radio Norge av sine FM-sendere i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Stortinget har vedtatt at også de kommersielle lokalradioene i Oslo måtte gå av lufta, men Radio Metro nekter, blant annet fordi Eftas overvåkingsorgan, ESA, behandler klagen på vedtaket.

Medietilsynet opplyser at de har nå sendt ut varsel om sanksjon til Radio Metro som følge av at kanalen sender uten konsesjon. – Vi gjør bare jobben vår med å følge opp politiske vedtak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Tilsynet vil ikke opplyse konkret hva sanksjonen går ut på og hva som står i varselet, men det er grunn til å tro at det uansett handler om et krav om stans i sendinger på FM. 

Det er stort engasjement på Medietilsynets Facebook-sider i forbindelse med at Radio Metro fortsatt er på lufta på FM

-Det er ingen tvil om at det er et stort engasjement rundt DAB – og ikke minst rundt problemstillingen hvor Radio Metro sender uten konsesjon i Oslo-området. Medietilsynets jobb er å følge opp de politiske vedtak som er gjort på dette området. Vi kan ikke la noen sende uten konsesjon – og dermed må vi ty til sanksjoner. Det ville ikke ha sendt gode og langsiktige signaler dersom vi ikke fulgte opp denne saken, sier Mari Velsand.

Direktøren i Medietilsynet registrerer gjennom e-post/SMS og Facebook at engasjementet er svært høyt.

– Det er godt med engasjement. Det viser at folk involverer seg og bryr seg. Samtidig må vi slå ned på det som er ulovlige sendinger, sier Velsand.

Direktøren i Medietilsynet sier følgende om de tilbakemeldingene som har kommet inn via ulike kommunikasjonskanalene:

-De aller fleste er engasjerte og seriøse, men dessverre opplever vi også at noen går over grensen i sine påstander, ordvalg og beskrivelser, sier Mari Velsand.

Medietilsynet mener at Radio Metro sender ulovlig, ettersom de skulle gått av lufta på fredag 8. desember:

– Når Radio Metro nå fortsetter med sine sendinger i Oslo uten konsesjon, er det ulovlig kringkasting, sier direktør Mari Velsand.

– Stortinget har besluttet at kommersielle lokalradioer i Oslo-området skulle slukke samtidig som de kommersielle riksdekkende radioene, og datoen for dette var 8. desember 2017. Medietilsynets oppgave er å følge opp at dette vedtaket gjennomføres, sier Velsand.

Den ordinære konsesjonsperioden for FM på lokalradio utløp 31.12.16. De lokalradioene som ønsket å fortsette sendingene, fikk allerede i november 2016 forlenget konsesjonene sine. For Radio Metros del ble konsesjonene i Oslo-området forlenget til 8. desember 2017.

Radiosjef Svein Larsen vil ikke følge slukkeplanen til de riksdekkende aktørene fordi saken er til slutt behandling i ESA og at han mener Radio Metro er offer for urimelig forskjellsbehandling.

P4 og Radio Norge slukket sine FM-stasjoner på Østlandet fredag 8. desember. Tidligere i høst gjorde NRK det samme. De riksdekkende aktørene krevde også at lokalradioene i storbyene skulle slukke sine FM-signaler samtidig for at de ikke skulle få noen fordeler og kapre lyttere i overgangen til DAB. Men Radio Metro sender fortsatt på FM i Oslo, og radiosjef Svein Larsen mener det er feil at han må skru av sine sendere fordi konkurrentene ønsker det.

Norsk Lokalradioforbund har klaget tvangsslukkingen av FM inn for ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan og overordnet norske myndigheter. De har i lengre tid behandlet saken og bedt Kulturdepartementet om å svare for seg. Larsen mener det er problematisk at slukkedatoen kom før ESA er ferdig med å behandle saken. Norsk Lokalradioforbund har fått frist av ESA til 14. desember med å sende inn sine kommentarer til departementets brev av 2. november.

ESA skal behandle saken før jul. Departementet har ventet i 6 måneder med å svare på brevet fra Lokaradioforbundet. - Radio Metro vil uansett avvente ESAs sluttbehandling av saken før vi eventuelt slukker våre FM-frekvenser i Oslo, sier Larsen.

- Flere av de nasjonale kanalene har heller ikke fulgt sin egen slukkeplan. Blant annet har P4 fortsatt sine sendinger i Buskerud lenge etter at de i følge slukkeplanen skulle ha avsluttet sine sendinger 16. juni. Men de har fortatt å sende uten at Medietilsynet har grepet inn. Det betyr 6 måneders sending i et slukkeområde. Da har vi god grunn til å reise tvil om slukkeplanens status, sier Larsen.

Stortinget har bestemt at radioen i Norge skal digitaliseres - et teknologiskifte som ikke er styrt av lytterne og som foreløpig går tregt. Det er NRK og de kommersielle aktørene med utenlandske eiere, P4 og Radio Norge, som har drevet fram DAB-overgangen og laget planen for slukking av FM. Medietilsynet har derfor vist til at slukkeplanen for de nasjonale aktørene har vært aktørstyrt. Men lokalradioene var ikke part i beslutningen. Lokalradioene får sende på FM fram til 2022 for å ha bedre tid til overgangen til DAB, men altså ikke i storbyene.

Larsen har i brev til Medietilsynet bedt om svar på hvorfor de ikke har grepet inn når P4 ikke har fulgt sin egen slukkeplan, men føler ikke at tilsynet har bidratt til noen oppklaring. - Jeg er overrasket over at Medietilsynet sier at slukkeplanen egentlig ikke gjelder for de nasjonale aktørene fordi den er aktørstyrt, men at den skal gjelde fullt og helt for de lokale aktørene som ikke er en del av avtalen. Dette er helt urimelig.

- Begrunnelsen for slukkingen fra myndighetenes side har hele tiden vært at våre stasjoner ikke skal kapre lyttere fra riksaktørene og på den måten representere noen konkurranse. Denne premissen faller på sin egen urimelighet. P4 omsetter for 420 millioner kroner, mens Radio Norge for 180 millioner. Radio Metro omsetter for 27 millioner, sier Larsen.

Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...




 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:



MER FRA TVNYTT.NO