Kommentar:
TILBAKE TIL.....KOMMENTARER    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Tidenes dårligste timing?

DAB-rapporten er lagt fram, og joda, det finnes positive elementer. Timingen, derimot.... Redaktøren kommenterer


KOMMENTAR - 22.12.05 - KYRRE DAHL
Timingen må ha vært tidenes dårligste for digitalradio- utvalget, som mandag la fram sin rapport. Bare dager etter at svenske myndigheter varslet full stopp i DAB, kommer det norske DAB-utvalget fram til stikk motsatt resultat, og mener at DAB er det eneste som betyr noe i radioens digitale fremtid.

Alle vet nå at jeg ikke er medlem av fanklubben, så jeg skal droppe slaktingen av rapporten denne gang. Jeg skal derimot forsøke å finne noen positive elementer:

 • Det desidert mest positive er at radio nå definitivt er kommet i fokus. På pressekonferansen der DAB-rapporten ble overlevert til kulturminister Trond Giske, må det ha vært mer enn 50 pressefolk. Det er ikke mange år siden radionytt.no var det eneste mediet som skrev mer enn notiser om radio.

 • Mer innhold og nye tjenester er et mantra som går igjen i argumentasjonen for DAB. Det er uten tvil positivt at man nå har kommet fram til at lytterne fortjener et bredere utvalg av kanaler. Om det faktisk blir sånn, får tiden vise.

 • Jeg vil berømme Norsk Lokalradioforbund for at de, tilsynelatende som de eneste, kommer med skepsis til DAB. Dagens løsninger for lokalradio på DAB er uten tvil ubrukbare ( det kommer også fram i rapporten ), men dersom man gjennomfører de nye løsningene som er foreslått, vil man kunne få en eksplosiv økning i antall lokalradioer. I flere områder som i dag bare har plass til en lokalradio, vil man i fremtiden faktisk kunne få 6 - 9 lokalradiokanaler, forutsatt at disse da har de millionene man trenger for å drive senderen.

 • Det er også positivt at rapporten innrømmer at det finnes andre teknologier som kan benyttes til digitalradio, som DRM. Og, når FM-nettet er stengt av og alle lytterne har fått kjøpt seg nye radioapparater, ja , da er det faktisk en enorm mulighet til å få flere hundre nye kanaler ved hjelp av DAB, DRM e.l. via det gamle FM-båndet.

 • Men, det beste med hele rapporten, er at den tvinger samtlige lyttere til å skaffe seg et nytt apparat til å ta imot radiosignaler på. Mye kan skje på 9 år, og det er ikke sikkert at dette får akkurat den effekten NRK og DAB-klubben tror.

  Kom gjerne med din kommentar til dette, skriv din mening i Forumet

 •  Se også:

  DAB er død! Lenge leve digitalradio
  14.12.05

   Arkivet:

  Kommentar-arkiv
  Les tidligere kommentarer

   Søk i Radionytt:


  powered by FreeFind

   Nyhetsbrev

  Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

  NYHETSBREV

   Tips oss:

  Har du et nyhetstips?

  Post@radionytt.no