Nyheter - Innenriks:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2005    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Få deg din egen lovlige radio-sender

Nye EU-regler gjør at hvem som helst nå - helt lovlig - kan kjøpe og BRUKE! sin egen radiosender. Du trenger ikke søke om tillatelse.


RADIONYTT.NO - 13.12.05 - KYRRE DAHL
CEPT (the European Conference of Postal and Telecommunications Administations) har anbefalt alle sine medlemsland å gi automatisk godkjennelse til såkalte mikrosendere, som i praksis er vanlige radiosendere med liten effekt. Dette er radiosendere som brukes til f.eks sende lyd fra Mp3-spilleren og bort til stereoanlegget i stua. Nå kan du helt lovlig kjøpe og bruke en slik sender uten å søke om frekvenstillatelse.

Pressemelding fra Post og Tele-tilsynet:

CEPT (the European Conference of Postal and Telecommunications Administations) har i møte den 3. - 7. oktober 2005 kommet med en anbefaling for de europeiske landene om en felles effektgrense for fri bruk av frekvenser som benyttes av såkalte "mikro FM-sendere", for eksempel ekstrautstyr til mp3-spillere som sender med svært lav effekt for trådløst å kunne overføre lydsignalet til en radiomottaker i umiddelbar nærhet (innenfor noen få meters avstand). Post- og teletilsynet (PT) gir sin tilslutning til anbefalingen og vil i perioden fremover ikke kreve individuell frekvenstillatelse for bruk av utstyr som sender med en maksimalt utstrålt effekt (e.r.p) på 50 nW i FM-båndet (87,5 - 108 MHz) i en kanalbåndbredde på inntil 200 kHz. En målsetting er å innarbeide generelle bestemmelser om dette i Forskrift som gir generelle tillatelser til bruk av frekvenser.

PT ser positivt på en legalisering av denne type utstyr som vi kjenner til er i utstrakt bruk både i Norge og resten av Europa. Samtidig er vi oppatt av at etablerte aktører som benytter FM-båndet ikke skal bli skadelidende. Den maksimale effektverdi som er spesifisert (50 nW e.r.p) tar hensyn til at de som mottar vanlig FM-kringkasting ikke blir skadelidende og at FM-mikrosendere vil kunne benyttes som forutsatt. Det er derfor viktig at effektgrensen overholdes. FM-mikrosendere skal overholde krav i henhold til til ETSI-standarden EN 301 357 og være CE-merket.



 Se også:

Radiokjendis satte fyr på seg selv
12.12.05

 Søk i Radionytt:


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med radionytt.no,s nyhetsbrev.

NYHETSBREV

 Tips oss:

Har du et nyhetstips?

Post@radionytt.no