Nyheter:
TILBAKE TIL.....UTENRIKS 2003    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

DANMARK: 13 landsdekkende kanaler?

En uavhengig rapport viser at det er mulig å skaffe frekvenser nok til 13 landsdekkende kanaler i Danmark, i tillegg til lokalradio.


RADIONYTT.NO - 10.03.03 - KYRRE DAHL
En omfattende uavhengig rapport konsulentfirmaet KPMG har utført for danske kulturmyndigheter viser at det er plass til 13 landsdekkende radiokanaler, i tillegg til lokale og regionale stasjoner. Dette gjøres ved en fullstendig opprydding av frekvensbruken på FM-båndet, etter en nederlandsk modell. Rapporten viser at dette rent teknisk er relativt enkelt å få til, men erfaringer fra Nederland viser derimot at det politiske forarbeidet kan føre til forsinkelser. Kostnadene beskrives som moderate til ca. Nkr 500 millioner.

Rapporten har blitt laget etter at danske politikere har uttrykt ønske om en opprydding på FM-båndet for å få plass til flere radiokanaler. Ulempene ved denne modellen er at sendekvaliteten (lyden) vil bli dårligere for enkelte lyttere og at det kan bli problemer med interferens. Dessuten vil mange eller de fleste radiokanaler bytte frekvenser, noe som kan føre til stor forvirring blant lytterne.

Om, ikke dette er nok, så kan det til og med være plass til enda flere radiokanaler, viser rapporten. I Nederland har man nemlig "fredet" deler av fm-båndet, og man har heller ikke gjennomført en "near single-frequenzy" politikk, som ville frigjort minst en landsdekkende radiokanal til. Så, hvor mange kanaler er det egentlig plass til? Vel, i Paris og enkelte amerikanske storbyer har man klart å finne plass til 50 radiokanaler på Fm-båndet.

(RED.ANM:)Denne rapporten baserer seg på nederlandske forhold, og det er vanskelig å sammenligne med Norge som har andre geografiske forhold.




 Forrige utenriks:

Endringer for Sveriges Radio P3
18.02.03

 Søk i radionytt.no


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Info og påmelding

 Tips radionytt.no

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no