Nyheter:
TILBAKE TIL.....INNENRIKS 2003    SISTE NYTT...INNENRIKS   UTENRIKS

Norsktoppen feirer 30 år

Det populære NRK P1-programmet Norsktoppen feirer 30 år på lufta, og lytterne har kåret Rock Machine med New Jordal Swingers til tidenes Norsktoppmelodi.


RADIONYTT.NO - 21.01.03 - KYRRE DAHL
Det er 30 år siden Norsktoppen gikk på lufta for første gang, og dette ble markert med en tre timer lang direktesending på NRK P1 sist helg. En av høydepunktene var kåringen av tidenes norsktoppmelodi, og det var New Jordal Swingers-låta Rock Machine som stakk av med seieren. På andre plass kom Jan Werner med One More Time, tett fulgt av Ole Ivars med Spellemannsblod.

Norsktoppen gik på lufta for første gang 20. januar 1973, etter sterkt press fra blant annet Arne Bendiksen og en samlet norsk platebransje. Jon Anders Helseth var programleder de første tre årene, før Svein Byhring overtok som programleder helt fram til 1986.

Dette året skjedde det en revolusjon i Norsktoppen. I starten var det bare norske artister som sang på norsk som fikk være med, men i 1986 bestemte man seg, til tross for sterke protester, at også norske artister som synger på engelsk skulle få være med. Etterhvert har kritikken mot dette stilnet. Det har vært flere programledere etter hamskiftet, men den mest markante har nok vært Kristian Lindeman, som har vært produsent eller programleder for norsktoppen de siste 17 årene.

Avstemningen har også forandret seg, fra familiejuryer i 1973, til en blanding av fagjury og innringere i 2003. De sangene som er utfordrere og blir spilt i Kanskje på Norsktoppen, er innsendte, publiserte plater fra plateselskap eller artist.

 Søk i radionytt.no


powered by FreeFind

 Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Info og påmelding

 Tips radionytt.no

Har du et tips til oss?

Post@radionytt.no