Annonse

Ikke nok nynorsk på NRK Radio i 2023

Radionytt.no - 19.06.2024 - Kyrre Dahl

NRK klarte ikke å oppfylle myndighetenes krav om minst 25 % nynorsk på radio i fjor. Det viser allmennkringkastingsrapporten fra Medietilsynet.


Medietilsynet er stort sett fornøyd med hvordan NRK oppfyller sitt allmennkringkastingsoppdrag, men mener statskanalen bryter forpliktelsene på to punkter, programmer for unge på samiak og nynorskkravet.

NRK skal ha minst 25 % nynorsk på alle sine plattformer: TV, radio og nett. Men i 2023 ble dette kun oppfyllt på TV, ifølge rapporten fra Medietilsynet.

NRK har aldri oppfylt nynorskkravet på nett og på radio har det faktisk gått feil vei. 22,7 prosent av innholdet på radio var på nynorsk i 2023, mot 23,2 prosent i 2022.

– NRK er ein viktig språkberar, og derfor har Medietilsynet gjentatte gonger løfta betydninga av at NRK styrkar nynorskbruken i tilbodet sitt, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, i en pressemelding.

NRK har heller ikke klart å oppfylle kravet om jevnlige programmer for unge på samisk. NRK har lagt om sitt tilbud og tilbyr blant annet nye podkaster på samisk for eldre tenåringer, men tilbudet de hadde for yngre tenåringer er ikke blitt sendt.

– Medietilsynet meiner at fråværet av program for yngre ungdommar i 2023 gjer at kravet til jamlege program for unge på dei samiske språka ikkje er oppfylt, sier Velsand.

På den annen side har NRK klart å oppfylle de nye kravene om mer norsk musikk på radio. Alle de 10 kanalene spilte mer enn 40 % norsk musikk og la vekt på norskspråklig og/eller norskkomponert musikk i 2023, går det fram av allmennkringkastingsrapporten.

  • Flere nyheter om: NRK Radio
  • Følg oss på:  


    Annonse