Annonse

Dansk skandalekanal er lagt ned

Radionytt.no: 02.04.2024 - Kyrre Dahl

Siste kapittel er skrevet om en skattefinansiert kulturradio for ungdom som bare sendte på DAB i Danmark. Radio Loud fikk aldri mange lyttere og ble aldri populær hos myndighetene heller.


Sending på Radio Loud. Foto: Radio Loud

31.mars ved midnatt kunne man høre Radio 24syv for aller siste gang. Etter bare fire år på lufta er det slutt for det som var et eksperiment som mislyktes ganske spektakulært. Selv om det het Radio24syv på slutten så er dette konsesjonen kjent som Radio Loud, som aldri ble det myndighetene hadde håpet på, nemlig en slags privat public-service kanal som kunne være en motvekt til Danmarks Radio.

Danske myndigheter bestemte seg altså for å bruke skattepenger til en privat-drevet radiokanal som kun skulle sende digitalt. Radio Loud fikk tilslaget i 2019 og skulle sende kulturradio for ungdom, på DAB. Med til historien ligger at datidens Radio24syv ikke ville søke på den FM-konsesjonen de hadde hatt og tapte anbudet på denne DAB-kanalen for Loud. Noe som førte til at det som var en rimelig grei suksess-kanal ble lagt ned.

Radio Loud kom på lufta 1. april 2020, som var dårlig timing på mange måter. Midt under en pandemi skulle altså kanalen lanseres som en kulturradio for ungdom, som kun sendte digitalt. Selv om mange dansker hadde skaffet seg DAB-radio var på den tiden FM den desidert viktigste distribusjonsformen og som vi vet fra Norge var det få ungdommer som kastet seg over DAB. Kombinasjonen av innhold og distribusjon førte til Loud hadde så få lyttere at Kantar Gallup ikke klarte å måle lyttingen. Og når de hadde registrert lyttere var det få unge.

Ikke nok med det, Radio Loud fikk også kraftig kritikk for ikke å ha oppfylt sine konsesjonsvilkår. Det danske Medietilsynet trakk spesiellt fram mangler når det gjelder live eller direkte sendinger, interaksjon med lyttere, manglende geografisk spredning og det at radiokanalen ikke hadde innhentet godkjennelse før de har gjennomført vesentlige endringer. Dette var et drøyt år etter at kanalen gikk på lufta.

Etter halvannet år med Radio Loud gikk selskapet den veien høna sparker og sjefen gikk av. Samtidig valgte de opprinnelige eiere å selge sine aksjer til Berlingske Media, som skiftet navn på kanalen til >Radio 24syv. Kanalen er av flere medier og sin tidligere styreformann beskrevet Radio Loud som "Danmarkshistorienes største medieskandale".

Som følge av et medieforlik på det danske Stortinget i 2023 ble det bestemt at Radio24syv/Loud ikke ville få fornyet sin konsesjon og måtte derfor avslutte 31. mars 2024. Konsesjonen ble ikke lyst på nytt.

  • Mer om: Utenriks - alle saker
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse