Annonse

Ny podkast med Joachim Førsund

Radionytt.no - 07.12.2023 - Kyrre Dahl

11. desember er det premiere på podkasten «Pianisten», om jazzmusikeren Maria Kannegaard, og hennes liv med musikken og diagnosen schizofreni.


Foto: NRK

Maria Kannegaard kom til Norge fra Danmark som tiåring i 1980, og allerede i barndommen begynte hun å hallusinere. Pianoet ble både hennes flukt og hennes fiende gjennom ungdommen, men selv om hun i perioder ikke engang turte å ta på tangentene kom hun inn på Jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim, som den første kvinnelige instrumentalisten noensinne.

Det gikk fort gjetord om henne i det norske jazzmiljøet, og da hun hadde spilt inn sin første plate fikk hun tilbud om å turnere over hele verden. Men så forsvant hun i stedet. Hun ble diagnostisert med sykdommen schizofreni, innlagt på psykiatrisk sykehus – og spådommene om et internasjonalt gjennombrudd stilnet.

Produsent og serieskaper Joachim Førsund følte seg kallet å fortelle Marias historie. – Helt siden jeg ble kjent med denne historien, og denne musikken, har jeg hatt en trang til å fortelle folk om den ekstraordinære komponisten og pianisten, sier Førsund.

– Jeg fikk kontakt med Maria gjennom felles bekjente i musikkmiljøet i Trondheim. Jeg fikk inntrykk av at hun hadde et dypt ønske om å bli forstått, og podkastformatet var det perfekte formatet til å få fortelle historien hennes på - helt uforstyrret, fortsetter han.

Pianisten er historien om en ekstraordinær musiker med en helt unik hjerne, går det fram av en pressemelding fra NRK.

– Det har vært et privilegium å få høre Maria fortelle om hvordan hun har det. Det er et helt unikt innblikk i en helt unik hjerne. Jeg håper at denne podkasten kan øke forståelsen for hvordan det er å leve med schizofreni, og annen type psykisk uhelse. Samtidig som jeg håper mange vil oppdage all den vakre musikken som Maria Kannegaard har skapt, sier serieskaperen.

  • Flere nyheter om: NRK Radio
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse