Annonse

Bilder: NRK Østfold, 1 år i nye lokaler

09.11.2023 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

Denne uka er det 1 år siden NRKs distriktskontor i Fredrikstad flyttet inn i nye lokaler. Vi tok turen innom for å se hvordan de har fått det. SE BILDER


HC Andersen og Andrea Lindquist i studio

NRK Østfold holdt tidligere til i Gamlebyen i Fredrikstad. Der hadde de vesentlig større lokaler, men de var etter hvert blitt litt upraktiske og gammeldagse. I November 2022 flyttet distriktskontoret inn i nye lokaler i sentrum av Fredrikstad. Denne uka var det altså 1 år siden de nye lokalene ble tatt i bruk og det synes radionytt.no var en god grunn for et besøk. Førsteinntrykket var imponerende: Masse hyggelige mennesker i pene og ryddige lokaler.


Eksteriør, NRK Østfold i Stadionbygget.

De nye lokalene ligger i nye Stadion i Fredrikstad, som ligger i det som en gang var et industriområde på Krakerøy, rett på andre siden av den delen av Glomma som deler Fredrikstad sentrum og Kråkerøy. Området kalles Værste, fordi her lå Fredrikstad Mekaniske Verksted, som i perioder var skandinavias største skipsverft.


Slik ønskes man velkommen i NRK Østfold.

Transformasjonen på Værste, fra skipsverft og industri til by, er et av Norges største byutviklingsprosjekter. Deler av området er nå en integrert del av Fredrikstad sentrum. Værste vokser hvert år med flere mennesker, arbeidsplasser, boliger, handel og kulturtilbud, heter det på vaerste.no. Det er altså her det lokale kontoret til NRK har funnet sin plass.


Dataavviklingsprogrammet som brukes

Inngangen til NRK Østfold er litt vanskelig å finne, men går du på Glomma-siden vil du finne logoen til NRK og det er også her du finner hovedstudioet for de lokale radio-sendingene. Dette studioet har en fantastisk utsikt over Sentrums-siden av Fredrikstad, i et område som skal rehabiliteres. Det er inspirerende å lage radio med så fin utsikt, ble jeg fortalt.


Herfra sendes radiosendingene for Østfold

Selv om distriktskontoret har mye mindre plass her enn de hadde i Gamlebyen er lokalene godt utnyttet og fremstår som lyse og luftige. Undertegnede ble raskt imponert over det lave støynivået. Til tross for åpent landskap var særdeles moderat lydnivå i kontordelen av lokalene. Det jobber et trettitalls mennesker her til vanlig, både med radio, TV og internett. Det er flere studioer, men mange av dem er små boder med mikrofoner. Det er to hovedstudioer for radio og ett for TV.


Utsikten fra hovedstudioet

Herfra lages det distriktssending på radio for det som en gang var, og snart vil bli igjen, fylket Østfold. De lokale nyhetene på radio har blitt opprettholdt uavhengig av at Østfold ble slått sammen med Buskerud og Akershus til Viken fylke. Men, de regionale TV-sendingene for Viken går faktisk fra Fredrikstad, som også dekker Oslo. Det er mange som har uttalt at det er et gedigent område for en lokal TV-redaksjon.


Server-rommet til NRK i Fredrikstad

Men, herfra sendes også to timer med riksdekkende radio, på P1. Fra klokka 17 til 19 sender velkjente HC Andersen sammen med Andrea Lindquist to timer med trivelig ettermiddagsradio, direkte fra Fredrikstad. De har eget studio hos NRK Østfold for programmet HC og Andrea, som ble lansert som en arvtager for Norgesglasset i 2019. Konseptet er hyggelig selskap, hverdagsfest og Norges største vennegjeng, men de har alltid plass til flere.


Et møterom, her kan man ane Stadion i bakgrunnen.

For de spesielt interesserte kan man nevne at utstyret som brukes er topp moderne, med i all hovedsak digitale miksepulter på skjerm. HC avslørte at han er av de som foretrekker en ordentlig miksepult med spaker! Han er ikke alene, slik at de har fått installert en lite "gammeldags" miksebord i både studioet som lokalsendingene bruker og i studioet som HC og Andrea bruker til riksradio. Ellers er alt PC-basert, som så mange andre steder.


Lunsjen nytes i pauserommet hos NRK Østfold.

Da er det kanskje ikke overraskende at det tekniske rommet er fullt av datamaskiner og servere, med tilhørende ledninger. Ellers var det mange fine detaljer i lokalene til NRK Østfold, med en egen stilig nostalgia-vegg ved inngangen, med utstilling av gammelt radioutstyr og bilder av hvordan området så ut den gangen det var værste her. Til og med møterommene og pauserommet var innbydende, men kantine er det ikke her.


Herfra sendes lokal-TV for hele Viken og Oslo fylker.

Radionytt.no takker for at vi fikk lov til å komme på besøk hos NRK Østfold! Alle bilder: Kyrre Dahl/radionytt.no

  • Mer om: Lyd og bilder

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse