Annonse

Fikk pepper for omstridt navnebytte

Radionytt.no - 04.10.2023 - Kyrre Dahl

Kringkastingsrådet var ikke imponert over at NRK bytter navn på NRK P2-programmet Jungeltelegrafen.


Foto: NRK

Musikkprogrammet Jungeltelegrafen på NRK P2 ble startet av Sigbjørn Nedland i 1997. Arne Berg overtok stafettpinnen for programmet som dekker musikk fra hele verden. Denne måneden fikk programmet nytt navn.

Det nye navnet er Musikkreisen og navnebyttet kommer etter ønske fra NRK-ledelsen. – Det har ikke vært mitt ønske å skifte navn, sa Berg til Klassekampen når dette skjedde.

Hovedårsaken til navneendringen er at NRK ønsker å tydeliggjøre innholdet i NRK Radio-appen, forklarte Eva Midttun Leira, kanalsjef for NRK P2. Men, så kom det som har skapt furore:

- Når «Jungeltelegrafen» skulle skifte navn har de også tatt hensyn til at navnet kan oppleves som belastende for noen, sa Leira, ifølge Klassekampen.

Hun henviste til diskusjoner rundt begrepet «verdensmusikk», et begrep som har blitt kalt etnosentrisk og som står i fare for å undervurdere eller sette all musikk fra andre verdensdeler i samme bås, skriver Klassekampen.

- I denne saken kom vi skjevt ut fra hoppkanten, sa kanalsjef for NRK P2 til Kringkastingsrådet, som behandlet saken i dag.

- Vi mener ikke og har ikke ment at «Jungeltelegrafen» er en belastende tittel, sa Midtun Leira ifølge Kampanje.com. Hun sa videre at det var i forbindelse med begrepet "verdensmusikk" at det kunne oppleves belastende.

Flere av rådsmedlemmene var ikke imponert over navnebytttet, men samtidig beroliget over kanalsjefens forklaring: - Det er ikke en innertier å bytte navn på programmet, men det er bra dere har gjort det klart at dere ikke mente «Jungeltelegrafen» kunne oppleves belastende, sa Jan Bøhler, ifølge Kampanje. Andre syntes bare Musikkreisen var et kjedelig navn.

Les den opprinnelige saken i Klassekampen: NRK bytter navn på Jungel­telegrafen Ekstern lenke

  • Flere nyheter om: NRK Radio
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse