Annonse

Polen: Billig radio stoppet tog

30.08.2023 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

Flere tog i Polen ble utsatt for det myndighetene beskrev som et cyberangrep. Det viste seg at det hele ble gjort via en billig radio.


Polske tog. Foto: Kyrre Dahl

Selv om det var et målrettet og omfattende angrep så var det visstnok veldig enkelt for "hackere" å stoppe en rekke polske tog. Rundt 20 tog, både godstog og passasjertog, ble stående bom fast i noen timer, melder digi.no.

Man skulle kanskje tro at slikt bare er mulig ved hjelp av datamaskiner og internett, men i dette tilfellet var det ingen av dem. Det viste seg at angriperne hadde brukt radioutstyr som kan kjøpes mange steder i Polen for rundt 30 kroner.

Angriperne hadde rett og slett kjøpt en radiosender, som enkelt kan stilles inn til å sende på togselskapets frekvens. Gjennom å sende en serie med akustiske toner på 150.100 megahertz trigges togenes nødstopp-funksjon, opplyser digi.no.

"Hackerne" om man kan kalle dem det antas å være russisk-vennlige, i og med at de også sendte den russiske nasjonalsangen og taler av Putin i det samme radioangrepet. Dette høres nesten komisk ut, men det er åpenbart at dette ikke bare var noen guttestreker.

Selv om det er enkelt å få til må angriperne være i nærheten av de aktuelle togene og siden det skjedde flere steder i landet samtidig er det åpenbart et planlagt angrep. PKP, det polske togselskapet jobber med å bytte ut sitt analoge system med et kryptert system innen 2025.

  • Mer om: Utenriks - Arkiv

  • Følg oss:     -  RSS:

    Annonse