Annonse

Ikonisk radiotårn skal selges

Radionytt.no: 10.05.2023 - Kyrre Dahl

I 2017 ble FM-senderne slått av og etter 54 år ble Tryvannstårnet i Oslo uten operativ funksjon. Nå vil Oslo kommune selge det ikoniske tårnet.


Tryvannstårnet. Foto: Thomas Berglund, Wikipedia

Det var på Tryvann at de første offisielle radiosendingene ble sendt for 100 år siden, i 1923. I 1962 ble Tryvannstårnet bygget for sende signaler både fra TV og Radio. 54 år senere, i 2017, ble FM-signalene slukket og tårnet hadde ikke lenger noen operativ funksjon.

Nå er Tryvannstårnet et av flere gamle bygg som Oslo kommune ønsker å kvitte seg med. Totalt 26 eiendommer anbefales nå solgt. Kommunen anbefaler samtidig å rive 19 bygg, skriver de i en pressemelding.

– Salgsinntektene fra de byggene vi selger, skal gå til rehabilitering av de byggene vi skal beholde. Det sier Hanna Marcussen, byråd for byutvikling (MDG), ifølge NRK. Tryvannstårnet legges ut for salg allerede mot slutten av året.

Christian Ringnes har tidligere meldt sin interesse for å kjøpe landemerket. Blant planene han la fram i 2019 var å åpne tårnet for publikum, som utkikkspunkt og muligens en cafe eller en finere restaurant, ifølge NRK.

60 meter oppe i tårnet er det en observasjonsplattform hvorfra man på klare dager kan se helt til Sverige i øst og Gaustatoppen i Telemark i vest, omkring 120 km unna. Dette var tidligere et populært turistmål, men den ble stengt i 2005 på grunn av nye brannsikkerhetsforskrifter som ville bety en større investering.

I 1923 ble det første radioprogrammet i Norden sendt ut fra en liten sender i nærheten av dagens tårn, står det å lese på Wikipedia. På det meste var det tre radiomaster i området, i dag kun en. FM-senderne var de siste gjenværende tekniske installasjonene i tårnet.

  • Mer om: Diverse - alle saker
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse