Annonse

100 års jubileum for radio i Norge

Radionytt.no: 10.04.2023 - Kyrre Dahl

10. april 1923 ble det aller første radioprogrammet sendt over eteren. 100 år senere står radio som en påle.


Illustrasjon. Foto: Pixabay

Den første offentlige demonstrasjon av radio i Norge fant sted 12. februar 1920, i intendanturets gamle bygning på Akershus festning. De første ord som ble sendt var «Hallo hallo!», og dermed var radioen kommet til Norge.

Men, det første radioprogrammet slik vi kjenner det i dag, ble formidlet 10. april 1923 fra en sender på Tryvann i Oslo. På den tiden var det ingen elektronikk og det var bare noen få som hadde såkalte krystallmottagere.

De aller første prøvesendingene var i regi av Kristiania Radio. Det var en gruppe entusiastiske ingeniører i Telegrafstyret som tok iniativet og fikk lånt en sender på 500 Watt fra det amerikanske selskapet Western Electric, ifølge Vitensenteret.

De første prøvesendingene varte bare i to måneder, så ble det en pause til 1924. De første offisielle radiosendingene startet Kringkastingsselskapet 29. april 1925 fra Telegrafbygningen i Oslo sentrum. Da ble det benyttet en sender på 1500 Watt.

I 1923 startet også serieproduksjonen av norske radioapparater. Elektrisk Bureau lanserte da en enkel en-rørs mottager. Senere ble det flere radiofabrikker i Norge og også flere private kringkastingsselskaper.

I 1933 var det slutt på pionertiden. Da vedtok Stortinget en lov som gjorde at bare Norsk Rikskringkasting hadde lov til å sende radio i Norge. NRK er altså 90 år i år og lever i beste velgående.

- Radioen står som en påle i Norge - og det er er bredt og godt tilbud som folk over hele landet vet å bruke. Til selskap, oppdatering og underholdning. Det sier kanalsjef i NRK, Bjørn-Tore Grøtte.

- Fra små lokalradioer til store aktører. Til sammen gjør vi en viktig jobb, det er derfor vi blir brukt. Og siden det jobber så innmari mange fine folk i radio, så blir det nok sånn i mange år framover, sier Grøtte til radionytt.no

GRATULERER MED DAGEN TIL ALLE RADIOFOLK OG ALLE LYTTERE!

red.anm: Vi har bare funnet en kilde som skriver at 10. april 1923 var den aktuelle dagen, men flere kilder nevner april 1923. Det er også kommet opp en kilde med dato februar 1923. Vi kan ikke slå fast hvilken dato som er riktig, men at radioen i Norge er 100 år virker sikkert som banken

  • Mer om: Diverse - alle saker
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse