Annonse

Beredskapsradioer holder ikke mål

Radionytt.no: 06.12.2022 - Kyrre Dahl

Mange følger oppfordringen fra myndighetene om å ha på plass en egenberedskapskasse hjemme. Men Nkom ber alle om å være oppmerksom på radioapparatet.


Foto: Anders Martinsen / Nkom

John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet melder om flere henvendelser fra forbrukere som opplyser at det selges såkalte nødradioer eller beredskapsradioer som ikke oppfyller kravene som er satt.

— Dersom du møter en radioforhandler eller en annonse som sier at en FM-radio er en fullverdig nødradio er dette ikke korrekt. En god nødradio har DAB+ teknologi, og kan brukes både på 230 V og på batteri. Han understreker videre:

— I Norge er det NRK P1 som har ansvaret for å kringkaste viktige meldinger til befolkningen i en krisesituasjon. De kan bryte inn med viktige meldinger i alle kanaler og det spiller derfor ingen rolle om du hører på P13 eller P1+. Lokale FM nett er kun et tillegg som kan bli brukt i nødstilfelle om øvrige mobil radio og TV-nett er nede, sier Velure.

Nkom har varslet Forbrukertilsynet og bedt dem vurdere å undersøke salgskommunikasjonen for produkter som selges som beredskapsradio.

I tillegg til melding på radio har Norge varsling via SMS. I fremtiden kan det også komme flere muligheter for nødvarsling via mobilnettet.

De fleste lokalradioer sender fortsatt på FM og er gjennom beredskapsavtalen med NRK del av beredskapsapparatet. Myndighetene kan kreve å disponere lokalradioenes sendernett til kriseinformasjon, går det fram av avtalen.

Skal du være helt på den sikre siden så bør du ha et radioapparat som kan ta imot både FM og DAB+, noe de fleste DAB-radioer som selges i dag har.

  • Mer om: Diverse - alle saker
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse