Annonse

Ting man bør være obs på med forbrukslån

Gjesteinnlegg: 03.05.2022 - Thea Johnsen

Det er flere ting man bør være obs på i løpet av en søknadsprosess om et forbrukslån. For mange er det imidlertid enkelt å bare tenke på hva man nå skal finansiere med forbrukslånet. Det er veldig viktig å holde hodet kaldt før du signerer på en låneavtale.


Foto: Pixabay

Å ta opp et forbrukslån er en økonomisk stor forpliktelse som du ofte må ta hensyn til over flere år. Derfor er det veldig viktig at du velger et lån som din økonomi tåler.

Videre skal vi gå innpå de største utfordringene med forbrukslån. Ved å lese nøye den informasjonen vi gir deg, står du bedre stilt til å ta et godt valg når du bestemmer deg for å låne penger.

Privatøkonomien din spiller en stor rolle for din søknad om forbrukslån

Som du kanskje allerede vet, er et forbrukslån et lån uten sikkerhet. Det betyr at långiver ikke krever sikkerhet i noen av dine eiendeler når du søker om lånet. Det er bare din inntekt som blir stående som en slags sikkerhet for banken. Derfor betyr inntektsnivået ganske mye.

Husk at banken tar en mye større risiko med et forbrukslån enn med et lån med sikkerhet. Dette er grunnet til at forbrukslån har høye rentenivåer.

Du gjør lurt i å vurdere din egen betjeningsevne før du søker om forbrukslån. Din økonomi vil være mer eller mindre avgjørende for hvilke betingelser og vilkår du får på lånet. Det er aldri en god ide å ta opp mer lån enn det lommeboka makter å betjene.

Du bør være klar over at alle banker og långivere gjør en kredittsjekk før du kan få innvilget et forbrukslån. Kredittscoren du får vil ha en betydelig innvirkning på rentetilbudet du får fra banken. En slik vurdering forteller noe om sjansen for at du vil pådra deg en betalingsanmerkning det neste året.

Dermed kan vi si at en bedre poengsum på kredittscoren din vil føre til mer gunstige betingelser på forbrukslånet.

Hvordan er din kredittscore?

Du bør ikke søke om forbrukslån dersom du har en dårlig kredittscore. Da vil det være bedre å rydde opp i økonomien først, for eksempel betalingsanmerkninger, gjeld eller inkassosaker.

Dersom du har flere smålån kan heller et refinansieringslån være mer aktuelt for deg. Da samler du alle dine eksisterende lån inn i et større forbrukslån med bedre rente og betingelser.

Det er også mulig å låne penger med betalingsanmerkninger, men da krever ofte banken at du kan stille bolig som sikkerhet for lånet.

SJEKK DIN KREDITTSCORE HER

Mange er usikker på hvilken rente man burde se på, her får du svaret

Konkurransen i forbrukslån-markedet er hard, alle långivere kjemper om de samme kundene. Derfor er det ikke uvanlig at låntilbyderne reklamerer for sine lån med noe som kalles nominell rente. Dette er en prosentsats som tidvis er lav, og kan få forbrukslån til å virke som et svært billig alternativ.

Det er likevel den effektive renten du må betale for på forbrukslånet ditt. Denne vil alltid være dyrere enn den nominelle renten.

Den effektive renten inkludere alle kostnader og omkostninger på lånet du tar opp. Gebyrer som etableringsgebyr, termingebyr og rentes rente inkluderer også i den effektive renten. Derfor ligger alltid effektiv rente høyere enn nominell rente.

Se derfor bort fra den nominelle rentesatsen når du skal søke om forbrukslån. Den eneste måten å få et reelt tilbud på er ved å sende inn søknad hos de aktuelle tilbyderne. Når kredittsjekken er ferdig kommer långiver tilbake til deg med en effektiv rentesats.

  • Mer om: Diverse - alle saker
  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse