Annonse

Nærradioens far er død

25.01.22 - Kyrre Dahl

Rolf Pedersen var en av de som sto på barrikadene for at NRKs monopol på radio skulle oppheves og kalles Nærradioens far av mange. Nå har han gått bort, 68 år gammel.

Rolf Pedersen - Foto: Siddis Radio

Pedersen etablerte Norsk nærradioforening i 1980 som hadde som formål å oppheve NRK monopolet. Han utgav medlemsavisen Radio- og TV Expressen med artikler om hvorfor NRKs monopol måtte oppheves. Han etablerte også flere piratsendinger for å vise politikerne hvor enkelt kringkasting kunne drives.

Rolf Pedersen ble flere ganger arrestert som følge av sine piratsendinger. Første gang møtte hele 12 politifolk opp under sending i Stavanger og arresterte Rolf, moren Harriet og puddelen Rita samt Maran Ata-predikant Jan Pedersen. Andre gang ble Rolf arrestert sammen med noen kamerater på øya Talgje i Ryfylke utenfor Stavanger, da de drev piratradio fra en hytte. Politiet og Televerket brukte et Sea King redningshelikopter for å stoppe sendingen. Dette var bare fire måneder før stortingsvalget i 1981, der det ble klart at NRK-monopolet sto for fall.

Han etablerte Siddis radio i Stavanger i 1982 og deretter Nordens første satellittradio, Radio Scandinavia i 1989. Han fortsatte med satellittradio, Radio Atlantic i 1994 og etablerte Radio Atlantic Ryfylkeradioen i 1995. Deretter startet han Radio Atlantic Dalane (Radio Nordsjø) i Egersund i 2001.

Pedersen etablerte Siddis radio på nytt i 2009 og drev også plateselskapet Siddis records i perioden 1985 til 1989. Han utgav blant annet Leif og kompisane sin første LP og en rekke andre utgivelser med lokale artister. Har lært opp flere kjente mediepersonligheter opp gjennom årene, står det å lese på Wikipedia.

  • Også publisert på: lokalradio.no Ekstern lenke

  • Mer om: Lokalradio

  • Følg oss:     -  RSS:


    Annonse