Annonse

Lager verdens største musikkpodkast

02.12.2021 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

Hvordan lager man verdens største musikkpodkast? Det gjorde Hrishikesh Hirway et godt forsøk på å forklare oss under Radiodager 2021.


Hrishikesh Hirway på Radiodager - Foto: Kyrre Dahl

Hirway står bak Song Exploder, en helt spesiell podkast der man i hver episode presenterer en låt men på en ganske annen måte enn de fleste er vant til. Men, så er det da også verdens største musikkpodkast! Hver eneste sang blir strippet ned til de enkelte deler, som bass, gitar, trommer etc. Du får høre både hvordan de låter alene og artisten forteller om bakgrunnen til de forskjellige delene.

Selvsagt spiller man også hele sangen til slutt og da hører du trolig låta gjennom helt andre ører enn du gjorde før. Artister som Billie Eilish, Robyn, Selena Gomez, Yusuf/Cat Stevens, Metallica, Björk og vår egen AURORA har alle vært gjester i Song Exploder. Hrishikesh Hirway fortalte til Radiodager at han har til nå produsert mer enn 220 podkaster med forskjellige musikk-stykker, ikke bare pop og rock, men også klassisk musikk.

Han har selv bakgrunn som musiker men har også erfaring med design, og ser på hver enkelt episode som en designprosess. Han hadde liten erfaring med radio før han startet opp. Det er mye mer i et musikkstykke enn det man tror. Det er en god del man ikke legger merke til når man hører på vanlig måte, forklarte Hirway om bakgrunnen til at han startet opp podkasten.

Han er også opptatt av hvordan det hele formidles, fordi det er mange av hans lyttere som ikke kjenner artisten og da må man velge ut de beste bitene.Dessuten kan mange artister prate om sine sanger på en så sær måte at det kan bli kjedelig for andre, så det er viktig å ikke gå altfor dypt. Likevel blir de fleste podkastepisodene på rundt 20 minutter.

Hirway har en litt spesiell forteller-stil i denne podkasten, ved at han i all hovedsak klipper vekk sin egen stemme, med unntak av innledning og nødvendige forklaringer. Dette får lytteren til å føle at det er artisten som prater direkte til dem, sa han på link og dermed storskjerm til en lydhør forsamling på Radiodager.

Når det gjelder musikk-rettigheter så må det avklares for hver enkelt episode og selv om det er en jobb å gjøre beskrev han det ikke som problematisk. Timing er også viktig. Det er lettere å få en artist til å stille opp i podkasten når de allerede er på jakt etter publisitet, som f.eks et nytt album e.l.

Artistene har gitt ham mye positiv feedback, de fleste er mer enn glade for å snakke om sin musikk. Noen mer enn andre, selvfølgelig. Men, siden de som er med på forhånd vet hva det er snakk om har han aldri opplevd en artist som har vært vanskelig å ha med å gjøre.

  • Les mer om konferansen på: radiodager.no Ekstern lenke

  • Mer om: Konferanser

  • Følg oss:     -  RSS:

    Annonse