Annonse

Ingen britisk FM-slukking før 2030

25.10.2021 - RADIONYTT.NO - Kyrre Dahl

Det blir ingen slukking av FM i Storbritannia dette tiåret. Det sier medieminister Julia Lopez, etter å ha fått overlevert en ny utredning. Der foreslås også regler for smarthøytalere.


Julia Lopez - Foto: UK Parliament

Britene var tidligere ute enn Norge med DAB og har lenge hatt mer enn 50 % digital lytting. Likevel har britene vegret seg for å følge etter Norge og har avvist å sette en slukkedato. Nå er det klart at det blir ikke noe FM-slukking i Storbritannia det neste tiåret.

Bakgrunnen er en offentlig utredning bestilt av regjeringen som konkluderer med at man ikke bør tvinge lytterne over på digitalradio. Dette begrunnes spesielt med et behov for å beskytte eldre lyttere og de som bor på landsbygda, skriver radionytt.se.

Julia Lopez har nylig tiltrådt som minister for media, data og digital infrastruktur og hun er innstilt på en gradvis overgang til digital radio. - Vi kommer ikke til ha en digital overgang før tidligst 2030 og vi kommer til å vurdere nye regler for å sørge for at vår blomstrende radiobransje blir værenede i hjertet av den britiske medieindustrien, sier Lopez.

- Vi er fornøyd med at FM bevares til minst 2030 fordi man ser at FM fortsatt spiller en viktig rolle i manges liv, sier Seb Enser-Wight, som er strategisjef for Storbritannias største kommersielle radioaktør Global, ifølge radionytt.se.

Utredningen tar også for seg problematikken med at store aktører som Google, Amazon og Apple dominerer markedet for smarthøytalere og kan, hvis de vil, bestemme hvilke kanaler som er tilgjengelig. Rapporten foreslår regler som tilsier at det blir påbudt å gjøre alle radiokanaler tilgjengelig på smarthøytalere.

Når vi nærmer oss 2035 vil trolig halvparten av all lytting foregå via stemmestyrte apparater, mens lyttingen på analog radio trolig blir på under 14 %, ifølge utredningen.

Reglene for kommersiell radio foreslås modernisert og utbyggingen av DAB skal støttes. I løpet av de neste ti årene blir også de siste mellombølgesenderne lagt ned i Storbritannia, hvis utredningen følges opp som den står.

  • Mer om: Utenriks - Arkiv

  • Følg oss:     -  RSS:

    Annonse