Annonse

Mener fortsatt at P1 burde sende på FM

14.07.2021 - Kyrre Dahl

Åslaug Sem-Jacobsen synes hele digitaliseringsprosessen har vært hårreisende og synes det er merkelig at regelverket er utformet slik at det skal være vanskeligst mulig å sende på FM.


Åslaug Sem-Jacobsen - Foto: Stortinget

Den norske rikskanalene gikk over fra FM til DAB i 2017. Og dermed skulle man kanskje tro at saken var over. Men, lokalradioene har nå fått forlenget sine konsesjoner på FM ut 2026 og i den forbindelse har lokalradio.no stilt kulturpolitikerne på Stortinget noen spørsmål. Senterpartiet Åslaug Sem-Jacobsen var første politiker ut:

- Jeg syns hele prosessen har vært hårreisende etter at det i forrige stortingsperiode ble klart at DAB ikke nødvendigvis var framtida for radio, men at kulturdepartementet og et flertall på stortinget da likevel valgte å forøke å tvinge befolkningen over på DAB ved å slukke det nasjonale FM-nettet enda motstanden i befolkningen var stor.

Det sier Sem-Jacobsen som også tidligere har uttrykt misnøye med prosessen. Hun påpeker da som korrekt er at foreløpig er det bare Sveits i tillegg til Norge som har vedtatt å avvikle nasjonale kanaler på FM til fordel for DAB. I alle andre land er det FM som rår inntil internett overtar:

- Mens vi altså har brukt enorme summer både statlig og privat på å investere i en utdatert teknologi samtidig som mediemangfoldet vårt etter min mening har blitt svekket, sier Senterpartiets representant i kulturkomiteen.

Selv har hun bakgrunn fra NRK P3 og hun synes det er trist at viktige innholds kanaler som P3 mistet mye av sin status i sin målgruppe etter slukkingen. Hun mener fortsatt at FM bør gjenopplives også for andre enn lokalradio:

- Mener nok at P1 som er beredskapskanalen vår, burde sende på FM. Det er for øvrig fortsatt en gåte for meg hvorfor vi ikke hadde en like grundig risikoanalyse av de beredskapsmessige konsekvensene av en slukking, slik Sverige hadde. Nabolandet vårt konkluderte da med at de ikke skulle slukke FM, bl.a. pga. innspillene til Forsvaret, sier Sem-Jacobsen.

Hun er naturlig nok positiv til at lokalradio skal få fortsette på FM og er sterkt imot et foreslått reklameforbud for lokalradio som sender på FM i storbyene:

- Det er jo som at vi skulle forby ulike lokalaviser og fagblader å utgi sine publikajoner på papir i storbyene. At myndighetene skal bestemme at de kun får publisere digitalt fordi man skal sikre aviser som VG.no, Dagbladet.no og NRK.no gode markedsvilkår fordi de har gjort så store digitale investeringer i det siste, sier Sem-Jacobsen og reagerer også på lokalradio også utenfor storbyene ikke får lov til å sette opp nye sendere på FM:

- Virker faktisk som at regelverket er utformet slik at det skal være vanskeligst mulig for lokalradio å drifte på FM selv om Stortinget har vedtatt at de skal få fortsette ut 2026 på FM, sier Stortingspolitikeren for Senterpartiet og Telemark.

  • Les mer om saken på: Lokalradio.no Ekstern lenke
  • Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side


    Annonse