Annonse

Espen Thoresen og XL er tilbake!

24.06.2021 - Kyrre Dahl

21 år etter at XL takket for seg er Espen Thoresen tilbake i sommer, på NRK P1. Det blir både mimring og helt nye innslag.

Espen Thoresen. (Foto: Ole Kaland/NRK)

Åtte lørdager i sommer kommer Espen og hans redaksjon til å kjøre XL på NRK P1. 21 år etter at programmet sist ble sendt, lover Thoresen at XL-ånden er ivaretatt, selv om det har gått noen år. XL 21 skal sendes på lørdager kl. 16:03. Første sending er 3. juli.

– Vi er ikke interessert i å lage en blek etterligning av det vi lagde før. XL 21 er et selvstendig produkt, men det er fortsatt infotainment skikkelig midt på treet. Og vi skal være interessante, ikke aktuelle. Her blir det gjester, men ingen aktuelle gjester. Aktuelle mennesker er per definisjon kjedelige, sier Thoresen.

XL var et stort kollektiv på NRK P3 90-tallet. Når programmet nå kommer tilbake, stikker også de aller fleste av de gamle vennene innom igjen. Både Atle Antonsen, Johan Golden, Anne Lindmo, Øystein Karlsen og Jon Toset blir å høre på lufta.

Selv om programmet ikke skal være en nostalgi-trip, blir det selvsagt litt rom for noe mimring. Flere av de gamle traverne har fått lov å velge seg noen ønskerepriser. XL 21 lages i samme kulisser som på 90-tallet, samme studio, samme produsent, samme teknikere, og med samme grad av angst, lover Thoresen. Men en ting har forandret seg. Berit Boman tar mer plass. Boman var korist i husorkesteret på 90-tallet og egentlig redaksjonsassistent. – Berit har albuet seg fram, og plutselig er hun en slags sidekick. Det kler oss, sier Espen.

Kanalsjef i NRK P1, Bjørn Tore Grøtte, er strålende fornøyd med å ha fått XL på plass. Det er noe han har ønsket seg i flere år.

– Jeg tror dette kan bli radiomagisk. Jeg har vært fan helt siden de herja på nittitallet, og jeg forble fan, selv om jeg nesten ble kåra til ukas dust av Espen og hans snakkbar. De syntes organisasjonen russ mot gasskraftverk som jeg fronta var skikkelig dustete. Det er jeg forresten enig i.

– Når jeg har snakket med dem, så hører jeg at de bobler, og jeg tror de vil gi bånn radiogass også i sommer. XL var best da de var aktuelle, det tror jeg de fortsatt vil være. Jeg gleder meg!

  • Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side
  • Vil du lytte til NRK Radio?: HØR NRK VIA LYTTE.NO Ekstern lenke


    Annonse