FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Hvorfor skal lokalradio nektes å sende på FM?
Redaktøren med innspill om lokalradioenes fremtid.

Mer om Kommentarer

Foto: Privat

RADIONYTT.NO - 20.03.19 - Kommentar


Medietilsynet har bedt om innspill i forbindelse med en utredning om lokalradioene skal få fortsette å sende på FM etter 2021. Jeg mener at det er å sette hele saken på hodet. Spørsmålet burde være hvorfor man skal NEKTE lokalradioene å fortsette som de alltid har gjort? Det er ingen gode grunner for å nekte dem det, bare dårlige...

Rent teknisk er det ingen grunn til å nekte lokalradioene å fortsette på FM. Det er mer enn nok av plass på FM-båndet og det kan ikke brukes til noe annet enn kringkasting så lenge våre naboland ikke slår av FM. I denne sammenheng betyr det Sverige, Danmark, Finland, Russland, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Å tro at alle disse slår av alle sine FM-kanaler før 2031 er virkelig å tro på julenissen. I Finland eksisterer ikke DAB og i Sverige er idèen om FM-slukking for lengst lagt død av Riksdagen.

Det er heller ikke noe som helst ønske hos lokalradioene å gå av FM og kun sende på DAB. Et slikt vedtak vil føre til et ras av nedleggelser og særlig blant de små lokalradioene som har svært begrensede ressurser. Vi har også sett at de som har forsøkt seg på lokal DAB uten FM-støtte har bukket under eller forlatt DAB en etter en. Her kan man i fleng nevne Radio Trondheim, Ordentlig Radio og en rekke andre som knapt nok rakk å begynne for de kuttet kabelen til DAB.

Det er absolutt ingen økonomiske grunner å nekte lokalradio å sende på FM, snarere tvertimot, DAB blir kjempedyrt både for Staten og for lokalradioene. Selv om det snart er delt ut 30 millioner kroner til digitalisering av lokalradio er det fortsatt mange steder et begrenset sendernett. Mange av de små lokalradioene har knapt nok kostnader med å drifte sine egne FM-nett, men er nå blitt kastet ut i en absurd million-utgift som de aldri har bedt om og som ikke gir en eneste ny lytter.

Det er altså ingen tekniske eller økonomiske grunner og heller ikke noe ønske om fra lokalradio å bare sende på DAB. Dette er utelukkende en politisk avveining samt et råttent spill fra de store riksaktørene.

Den eneste grunnen for å nekte lokalradio å sende på FM er å støtte de nasjonale aktørene som selv har gått av FM. Her snakker vi virkelig om David og Goliat. Har virkelig politikere så lite gangsyn og moral at de er villig til å knuse en haug med småbedrifter for å sikre merinntekter til store internasjonale kjempekonsern, som selv har presset igjennom FM-slukkingen?

Kort fortalt har prosessen vært slik:

1. NRK, P4 og Radio Norge ville satse på DAB
2. Greit, sa politikerne.
3. NRK, P4 og Radio Norge mente at da måtte lokalradio i storbyene tvangsslukkes.
4. Greit, sa politikerne
5. Nå vil NRK, P4 og Radio Norge stoppe alle lokalradioer.
6. Polikerne sier tjaaaa......

Men, selv argumentet om at stakkars NRK, P4 og Radio Norge må beskyttes fra de knøttsmå lokalradioene holder ikke vann. De aller fleste lokalradioene har en omsetning av lokal reklame, radiobingo og andre støtteordninger. Ingen ting av dette vil komme riksradioene til gode dersom lokalradioene forsvinner uansett.

Det er altså ingen grunner til å nekte lokalradio på FM, hverken gode eller dårlige!

Kommentar skrevet av Kyrre Dahl, redaktør for radionytt.no

Si din mening på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO