FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Hvorfor skal folk bruke penger på DAB?
Sindre Møllerhaug ser på de mange mulighetene lytterne har.

Mer om Kommentarer

Foto: Sindre Møllerhaug

RADIONYTT.NO - 10.01.19 - Kommentar


Det er nå over et år siden riksdekkende FM sendere ble faset ut og fortsatt er folk misfornøyde. Blant de som klager har ikke brukt penger på DAB og det blir ikke aktuelt å skaffe seg heller. Ikke rart når folk har blitt vane med at alle radiokanalene spiller de samme sangene og nyhetene er mye av det samme som man leser i de store avisene. Jeg forstår at folk blir lei og til slutt kun hører på radio som bakgrunnsstøy i bilen.

Med sosiale medier og 4G-dekning overalt hvor man befinner seg, har radioen fått konkurranse mot andre ting enn bare lineær radio og tv. Det er ingen problem å høre DAB-kanalene på internett, men der har man konkurranse mot mange ting enn bare radiokanaler. Og folk velger bort det som ikke er interessant. DAB har en stor fordel med at man slipper å bruke mobildata på å lytte på radio.

Det som var interessant i 2017 var at lokalradioene i slukkeområder opplevde stor oppgang når rikskanalene forlot FM. Internett er så godt innarbeidet at det består, men hvorfor skal folk velge radio på internett eller mobilen? Da jeg vokste opp var det papiravis, lineær tv eller lineær radio. Radiokanalene hadde mange programledere og innholdet var variert. Måten man var sosial på var å besøke venner. Husker som det var i går at jeg ofte besøkte venner for å se på film som de andre hadde på DVD eller VHS.

Det kule med NRK sin radioapp er at man kan spole tilbake i sendingen. Greit hvis jeg ikke har fulgt helt med og vil høre det som ble sagt på nytt. Det går fint å høre på radio mens jeg er på sosiale medier og ikke skal se video, men radioen må være interessant å høre på. Ikke spille de samme sangene som jeg har vært lei av å høre overalt i et år eller to. Hvis nyhetene går i ting som jeg aldri har vært interessert i, da slår jeg etterhvert av og finner på noe annet.

Med et bredt utvalg av kanaler blir det enklere å finne innhold som er spennende, men hvorfor la andre bestemme musikken? Jeg har prøvd å engasjere andre seg i å høre på radio, men de bruker heller YouTube eller Spotify. Noen har også podkast-serier som de følger med på. NRK P3 har gode muligheter for å ønske seg musikk, men de jeg snakker med sier at de hører heller den ønskede musikken umiddelbart istedenfor å vente på at andre skal bestemme at «nå hører vi på den sangen».

Utviklingen har gått den veien at internett gir folk muligheten til å velge hva de vil selv. Fortsatt er radio viktig i bilen og da må man ta vare på de lytterne før de slår av eller setter på en CD. Folk kjøper ikke DAB bare på grunn av at kanalene har forlatt FM. Og mange som bruker DAB er misfornøyd med godt komprimert lyd. Da er det helt naturlig at DAB brukes i bilen og så kjøper man heller en smarthøyttaler til stua og kjøkkenet. Men podkast og radiokanaler kan høres på disse smarthøyttalerne, så mulighetene er der, men dette er ingen tid for å utsette noe. Utviklingen går så fort at den lever sitt eget liv videre!

Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.

Si din mening på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO