FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Spennende podcast om FM slukkingen
Sindre Møllerhaug kommenterer en Norsk podcast-serie i særklasse

Mer om Kommentarer

Foto: Sindre Møllerhaug

RADIONYTT.NO - 26.06.18 - Kommentar


Mange er frustrert over FM slukkingen. Ikke så rart nå som folk kan velge bort, istedenfor at man tar imot alt det populære som faller til jorda som stormaktene forventer og håper.

Jeg har hørt gjennom alle episodene og synes de reflekterer godt viktig FM har vært og hvor viktig det fortsatt er.

Tittelen til denne podcast-serien har et veldig bra og originalt navn. "Hvem slukket lyset på FM?". Alle episodene handler om leting etter kunnskap om hva som skjedde før og etter slukkingen.

Hjemmeside for podkasten: Hvemlukketlyset.no

DAB har ikke vært noen suksess. Lokalradioene har blitt igjen for seg selv på FM og fått gode lyttertall. Rekkevidden ble bedre mange steder, på grunn av mindre interferens av andre sendere som var en utfordring mange steder. Mange har begynt å få inn naboene sine FM kanaler etter interferensen ble borte.

Men hva med mitt syn på dette? Mange tror jeg er så opptatt av FM slukkingen, men blir stille når svaret mitt er at DAB ikke har vært en stor suksess. DAB har etter mitt inntrykk vært best for lokalradioene som forblir på FM som folk kjenner til. Ellers hører de hele verden på mobildata og tror det er "DAB". Jeg mener dette er mer et svært kostbart eksperiment enn en suksess, ihvertfall på kort sikt.

Mangfoldig innhold var litt av hensikten med DAB. Flere kanaler og bedre kanaltilbud, men da Digitalradio Norge ble opprettet i 2009 for å informere hele befolkningen om DAB, brukte de fleste FM til å høre på radio. Internett var til nettbank og e-post. Vi ungdommer lette etter kunnskap og holdt kontakten hver eneste kveld, ihvertfall vi som hadde god nok tilgang til internett. Trådløse nettverk hjemme var ikke nødvendigvis en selvfølge den gang, men hva i dag? Jeg likte den ideen, men få år senere har jeg selv ønsket mer å høre på nettradio. Da kan jeg høre på alle lokalradioene jeg vil, selv om jeg mer vil bo langt fra deres konsesjonsområder. I tillegg streamer jeg gamle hits som radiokanalene har sluttet å spille for mange år siden.

DAB er greit med tanke på at det er gratis, men datapakkene blir billigere. 3G og 4G bygges ut som aldri før. Og hvis de fleste radiokanalene spiller den samme musikken, tar folk heller fram Spotify. At folk må følge med på veien er en dårlig unnskyldning. De kan laste ned offline-filer på Spotify og gjøre alt klart i forveien, starte spillelisten og nyte musikken. Hva hvis gatelysene får LED-lys? DAB reagerer på det. Hvis folk er fornøyd med alternativene de har i dag, bruker de ikke penger på en ting de ikke vet noe om.

Tilbake til podcast-serien. Den har ingenting imot digitalisering, men derimot elsker det. DAB er bare en type digitalradio. Internett er en mye bedre type distribusjon for radio. NRK har drevet med kampanjer for å få folk til å bytte ut alle radioene til DAB. 27 % tilfredshet? Det kan aldri bli en suksess. NRK må tåle å stå i vinduet.

Til slutt min mening. Det hjelper ikke med bortforklaringer og statistikker for å overbevise folk om at DAB er en suksess. Fåtallet er fornøyd og forventningen før slukkingen var at NRK trengte et år eller to på å få tilbake lyttere som trenger tid til å kjøpe seg DAB radio. Jeg tror veldig mange finner sine favoritt-lokalradioer og fortsetter med FM som før. Adapterne har bluetooth som gir folk muligheten til å bestemme musikken selv. Trafikkmeldingene og nyhetene får de på andre måter, for eksempel i apper med varsler.

DAB kan bli en suksess, men da må folk ha en grunn til å la andre styre musikken for de. Hvis ikke dør den tradisjonelle radioen ut, sakte men sikkert på samme måten som analog fasttelefon. Mange har den ennå, men fiber og mobil har hos mange blitt billigere og bedre. Hva med radioen? Kjøpe DAB radio når man kan høre det samme på internett med mobilen man har fra før? Folk sier til meg at de har DAB på mobilen som krever mobildata. Folk tror de følger oppfordringen om å kjøpe DAB. Kampanjene handlet aldri om hva DAB er utenom flere kanaler. Ikke rart DAB foreløpig er en kostbar fiasko, enn så lenge.

Jeg elsker DAB og digitalisering, men mange feil har blitt gjort, spesielt kampanjene om at DAB er så bra. Alt har sine fordeler, ulemper og bruksområder. Hva skal folk med DAB i dag? Jeg venter fortsatt på svar og er lei av bortforklaringer og oppskrytt.

Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.

Si din mening på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO