FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Alt handler nå om smarte høytalere
Redaktøren oppsummerer årets Radiodays Europe

Mer om Kommentarer


RADIONYTT.NO - 22.03.18 - Kommentar


Årets utgave av verdens største radiokonferanse, Radiodays Europe, ble denne uka arrangert i Wien og kan oppsummeres med to ord: smarte høytalere.

Det var smarte høytalere alle snakket om, både i sesjoner og i gangene mellom sesjonene. Smarte høytalere er åpenbart noe radiobransjen må forholde seg til og det kommer til Norge i løpet av få måneder.

Heldigvis kom det fram tall fra USA som var vel så mye positive som negative for radiobransjen. Det er ikke noe tvil om at smarte høytalere kommer til å forandre hvordan folk forholder seg til både radio, musikk og ikke minst computere generellt, men det gir også muligheter for radiostasjonene.

Det viser seg nemlig at de som har smarte høytalere bruker mer lyd enn de gjorde før, de bruker ikke overraskende mer on demand audio, men de bruker også mer tradisjonell strømmeradio. Det er rett og slett mer tilgjengelig på kjøkkenbenken, i stua eller på soverommet, som er de mest vanlige stedene å ha en smart høytaler.

En annen ting som er positivt er at dette er en boks med potensiale til å bli et fenomen, litt som Iphone ( til å begynne med, ihvertfall ). Dette er i bunn og grunn et radioapparat som folk og særlig de yngre gjerne vil kjøpe. Det siste er viktig for 20-åringer i dag går ikke og kjøper seg et vanlig radioapparat.

Det er helt klart at teknologien har sine mangler og barnesykdommer, men det som er vesentlig er at det virker som dette er noe folk vil kaste seg over og de vil bruke det. I undersøkelser vi fikk presentert var det tydelig at smarte høytaler for mange av brukerne tok helt over for et tradisjonellt radioapparat. Kanskje ikke så rart, når denne boksen kan gi deg både radio og internett og i tillegg kan du styre den med stemmen.

For radiobransjen blir nå utfordringen å komme med innhold som er attraktivt og i tillegg ha et solid varemerke som gjør at folk finner innholdet. Dette kan se ut til å favorisere store kanaler som NRK, men jeg tror også mange lokalradioer vil komme godt ut av dette, dersom de produserer godt lokalt innhold.

Vet du ikke hva smarte høytalere er, er det ikke så rart, fordi de har fortsatt ikke kommet på markedet i Norge. Men, ryktene vil ha det til at de første kommer allerede i våres og da med norsk tale. Poenget er at du kan snakke til dem og så responderer dem med kunstig intelligens. Du kan f.eks be høytaleren sette på Radio Vinyl, så vil den selv finne en plattform for at du kan høre på denne kanalen. Eller du kan spørre om når neste buss går og den vil finne svaret for deg og lese det opp.

Alt i alt var de norske radiofolkene jeg snakket med på konferansen, stort sett optimister med tanke på fremtiden med smarte høytalere. I det hele tatt var det en mer positiv stemning på denne konferansen enn det har vært tidligere år, bortsett fra futuristen som avsluttet sitt foredrag med: "radio is dead" Det var litt overdrevet, han mente at tradisjonell radio er død og at alt kommer til å dreie seg om lydfiler i fremtiden, f.eks for smarte høytalere. Han sa også at det aldri har vært laget bedre lydprodukter enn det gjøres i våre dager.

Denne kommentareren er skrevet av Kyrre Dahl, redaktør for radionytt.no

Si din mening på vår: Facebook-side


NYHETSBREV:

Skriv inn din epost-adresse i boksen ved siden av og få radionyhetene på epost.
FEILMELDING! På grunn av misbruk har vi måttet stoppe den automatiske innmeldingen av nyhetsbrevet. Se nedenfor for hvordan du kan melde deg på:

Send en EPOST til

nyhetsbrev krøll alfa radionytt.no

- Skriv Påmelding i tittelfeltet og vi ordner resten.
Vi beklager, vi jobber med å finne et bedre system
  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO