FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  DIGITALRADIO:
Digitalt monopol til P4 og Bauer Media?
Aftenposten med kritisk fokus på DAB og FM-slukkingen

Mer om DAB og FM-slukking


RADIONYTT.NO -14.12.17 - Kyrre Dahl
"Digitalradio skulle sikre økt konkurranse og mangfold. Men i en konfidensiell avtale sikret P4 og Radio Norge seg i praksis kontroll over riksdekkende reklameradio på DAB. Avtalen gjelder til 2032." Det skriver Aftenposten, som har sett nærmere på prosessen som førte til at rikskanalene slukket sine FM-sendere.

Denne uka slo NRK, P4 og Radio Norge av sine FM-sendere i Troms og Finnmark. Dermed var de siste av rikskanalenes FM-sendere slått av og kan kun høres digitalt. De fleste lokalradioene fortsetter å sende på FM minst til 2022, unntatt i storbyene der Stortinget har vedtatt sendeforbud for kommersielle lokalradioer.

Nå skryter rikskanalene av at det er 30 riksdekkende radiokanaler i Norge, men alle kanalene kommer fra de samme aktørene som før drev riksradio. Selskapene MTG og Bauer Media har nemlig i praksis sikret seg eneretten til dagens riksdekkende nett for reklameradio. Dette nettet kalles Riksblokk 1, skriver avisen. Her er det ingen ledig kapasitet til andre.

NRK har sitt eget nett og har heller ikke planer om å leie ut plass til andre. Riksblokk 2 bare er delvis utbygd i en liten del av landet og kan derfor ikke benyttes til riksradio. Lokal DAB er det fjerde nettet, men det er stor variasjon i hvor godt dette er utbygd, siden det er helt opp til den lokale konsesjonæren. Dette nettet dekker ikke hele landet.

Tidligere generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff mener at den konfidensielle avtalen om Riksblokk 1, går utover mangfoldet: – Dette er et eksklusivt nett, og prisen for å komme på DAB er høy. Kulturdepartementet lovet mangfold, og indikerte at det var viktig at også smalere kanaler fikk muligheten. Nå dominerer de store aktørene med utenlandske eiere og kan lage en haug med radiostasjoner. De får i både pose og sekk, sier Hoff til Aftenposten.

Høyskolelektor ved Høgskolen i Volda, Jørgen W. Lyngvær, er ikke veldig overrasket: – Det var nok ikke tanken at andre skulle får leie seg inn på P4 og Radio Norge sitt nett. Ingen fikk lov til å leie FM-nettet av NRK, heller. Men det er antagelig mindre aktuelt at noen andre vil søke om konsesjon, når de må ta kostnaden ved å bygge eget nett, sier Lyngvær til avisen.

Kulturdepartementet avviser at avtalen mellom Norkring og Digitalradio Norge sikrer Radio Norge og P4 enerett til nasjonale DAB-sendinger i 14 år. – Overgangen fra FM til DAB betyr at det ikke lenger er tekniske etableringshindringer. Myndighetene bestemmer ikke hvor stort mangfoldet blir, det avhenger av radioaktørenes investeringsvilje, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) til Aftenposten.

LES MER PÅ: Aftenposten.no Ekstern lenke

Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
  RADIONYTT PODCAST:
Radionytt
Hør den nyeste podcasten her
Hør her...
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO