FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  DIGITALRADIO:
DAB-adapter kan avlyttes på 200 meters avstand
Problemene med DAB-adaptere viser seg å være enda større enn man tidligere visste.

Mer om DAB digitalradio

Bilde: Illustrasjon

RADIONYTT.NO -02.11.17 - Kyrre Dahl
DAB-adaptere har vært den anbefalte løsningen for de som ikke vil bytte ut hele stereoanlegget i bilen, men adapterne har en stor ulempe. Dersom man kobler mobiltelefonen til systemet kan hvem som helst høre samtalen.

Saken kom fram i Moss Avis, der en billist fortalte om at hun og resten av familien hadde hørt på andres telefonsamtaler gjennom DAB-adapteren.

Disse adapterne sender en radiosignal som i utgangspunktet bare skal nå 3 til 5 meter. Telenor har nå testet adaptere som kan sende mye lenger enn det.

– Vi utførte en veldig enkel test og da kunne vi «avlytte» samtalen i en radius fra null til 200 meter fra bilen med DAB-adapter i. Det forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

– Jeg er ikke sikker på hvor stor FM-sender DAB-adapteren var utstyrt med, men den var nok noe større enn hva som er tillatt i fribruk-forskriften. Men så er det nok slik at veldig mange har DAB-adaptere som har sterkere sendere enn tillatte 50 nanowatt, forklarer Amundsen til Moss Avis.

– Dersom man ikke tar forholdsregler, så anbefaler jeg at man ikke bruker telefonen i bilen. Men dette gjelder altså kun de som er avhengig av å bruke et DAB-adapter som sender over FM-nettet for at man skal kunne få DAB inn i bilen, sier han til avisen.

LES MER OM SAKEN PÅ : LOKALRADIO.NO Ekstern lenke

Det var tidligere i uka at en familie fra Østfold fortalte at de flere ganger har fått høre andres private telefonsamtaler gjennom DAB-adapteren i bilen sin. – Jeg ble sjokkert, sier Ingvild Areklett Mørdre.

– Vi var da i rundkjøringen etter avkjøringen fra E6. Vi fikk en helt klar og tydelig telefonsamtale som gikk ut på at en person skulle hentes ved Mosseporten senter. Da tittet kollegaen og jeg på hverandre for å få bekreftelse om at vi hadde hørt det samme. Deretter begynte vi å le, forklarer Areklett Mørdre til Moss Avis.

Dette er heller ikke den første gangen dette har skjedd: – Mannen min har ved to anledninger fått inn andres telefonsamtaler, men det er stort sett andres musikk som fanges opp, sier hun.

Tidligere leder av IKT Norge Per Morten Hoff er kjent som en DAB-motstander, men denne utviklingen var ny for han og han mener det er brudd på personvernet:

- Det er forbudt å snakke med telefonen til øret når man kjører bil, og derfor kobler mange telefonen via bluetooth til bilens radiosystem. Kobles telefonen via et adapter som sender over FM-nettet betyr altså det at samtaler kan høres av andre over FM-nettet og det er et betydelig brudd på personvernet, sier Hoff til avisa.

- Disse samtalene kan jo dreie seg om absolutt alt fra aksjetransaksjoner, salg av eiendommer, legesamtaler, en prat med banken og helt til samtaler av den mer trivielle sorten. Det er klart at mye av det som kan bli sagt ikke skal høres av andre, forklarer Per Morten Hoff.

TT Micro, som produserer og leverer DAB-adaptere i Norge vil se nærmere på hva som kan gjøres med problemet: – Teoretisk sett så kan dette skje, men vi har ikke hørt om at noen har mottatt telefonsamtaler fra andre biler. Vi har rett og slett ikke tenkt på at det er mulig, sier Tore Vedvik til Moss Avis.

LES MER OM SAKEN PÅ : MOSS AVIS Ekstern lenke

Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO